11/6/08

Αυτο-οργάνωση απέναντι στην αδράνεια της Πολιτείας




Από την Ομάδα Εθελοντών Περιβάλλοντος Δήμου Τενέας πήραμε την παρακάτω επιστολή:

Φίλες και φίλοι συμπατριώτες - εθελοντές,

Μόλις ένα χρόνο πριν όλοι μας βιώσαμε την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συνέβη στη χώρα μας, η οποία δυστυχώς δεν άφησε αλώβητους ούτε εμάς.
Είδαμε το ωραιότερο κομμάτι του δάσους μας, καθώς και εκτάσεις σε άλλες περιοχές του Δήμου Τενέας, όπως στο Μαψό και στο Στεφάνι, να καίγονται.
Σπίτια, στάνες, ελιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες παραδόθηκαν στις φλόγες και ευτυχώς είμαστε τυχεροί και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές.
Κλάψαμε, θυμώσαμε, στενοχωρηθήκαμε, βρίσαμε, θρηνήσαμε, οργιστήκαμε, τα βάλαμε με τους άλλους και κάποιοι από μας τα βάλαμε και με τον εαυτό μας.
ΓΙΑΤΙ δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι;
ΓΙΑΤΙ δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι;

Είναι η ώρα λοιπόν για να κάνουμε κάτι.
Να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε κάτι και απ' ότι φαίνεται αρκετοί από μας είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα 130 άτομα που έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν εθελοντικά στην προστασία του δάσους.
Όπως λέει ο φίλος μας δασολόγος Παναγιώτης Καλλίρης, «όλοι μπορούν να έχουν έναν ή περισσότερους ρόλους σ' αυτό το παιχνίδι».
Γιατί φίλες και φίλοι σαν παιχνίδι θέλουμε να δούμε την εθελοντική μας συνεισφορά στην προστασία τους δάσους μας.
Ένα παιχνίδι που μέσα στους κανόνες του θα έχει την συνέπεια στο στόχο μας, τη συνεργασία με τον φίλο και το γείτονα και την συμπόρευση με τον συγχωριανό και τον συν δημότη.
Κυρίως όμως θα έχει τη χαρά ότι αυτή τη χρονιά δεν αφήσαμε τη σωτηρία του δικού μας τόπου στους άλλους, αλλά κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να τον προστατεύσουμε.
Και όταν η επικίνδυνη περίοδος για το δάσος θα έχει τελειώσει κι εμείς θα έχουμε περάσει καλά σαν μια μεγάλη παρέα, τότε μπορούμε ευχαριστημένοι και με χαρά να κάνουμε τον απολογισμό μας και να ετοιμαστούμε έτσι ώστε η επόμενη χρονιά να μας βρει πιο πολλούς, πιο έμπειρους και πιο αποφασισμένους να προστατεύσουμε το τόπο που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ SOSτε το

Τηλέφωνο επικοινωνίας: θωμάς Αθανασάκος 6944763175
___________________________________________________________________________________

Πιστεύουμε πως η αυτο-οργάνωση είναι η μόνη λύση, εκεί που η πολιτεία αδρανεί, που τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν να παρουσιάσουν κανένα έργο για τη δασοπροστασία, όταν κανείς δεν μαθαίνει από τα λάθη του.
Σήμερα η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μείνει σε νηπιακό επίπεδο στο θέμα της οργάνωσης της πολιτικής προστασίας, ενώ θα έπρεπε να είναι από τις βασικές της προτεραιότητες.
Με βάση το άρθρο 13, του νόμου 3013/2002 δίδονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως ο τομέας της πρόληψης, της ετοιμότητας και του σχεδιασμού.
Επίσης με βάση τον παραπάνω νόμο πρέπει σε κάθε Δήμο να λειτουργεί Γραφείο Πολιτικής προστασίας και να υπάρχει Τοπικό Συντονιστικό Όργανο.
Στο Δήμο Κορινθίων -και στο Δήμο Τενέας όπως προκύπτει από την επιστολή -δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ούτε το γραφείο Πολιτικής Προστασίας ούτε το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, ούτε υπάρχει σχεδιασμός στην πρόληψη καταστροφικών φαινομένων.

Ο Δήμαρχός μας
ίσως επικαλεσθεί την έλλειψη κονδυλίων από την κεντρική εξουσία,
αλλά εμείς έχουμε να του αντιπροτείνουμε λιγότερες φανφάρες με catering και ένα ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες για τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων πρόληψης και δασοπροστασίας που σαφώς είναι βασικότερες και αποτελεσματικότερες από την καταστολή.

Στους ενεργούς πολίτες πέφτει και πάλι το φορτίο....
Το παρόν ιστολόγιο σας καλεί να συμμετέχετε, να συνδράμετε τους γείτονες εθελοντές.
Ρόδα είναι και γυρίζει και το κακό μπορεί να χτυπήσει τη δική μας πόρτα σύντομα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails