10/12/08

''Η τύχη της χώρας είναι θέμα τύχης'' του Σ. Κούλογλου


Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Στέλιου Κούλογλου από την ιστοσελίδα www.tvxs.gr για να πάρουμε όλοι λίγες στροφές παραπάνω στη μηχανή μας.



Μέρα πολιτικών διαπραγματεύσεων η χθεσινή. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ζήτησε να φτιάξουν κοινό μέτωπο εναντίον της βίας, την οποία υποκινούν..... αναρχικές ομάδες. Στη κυβέρνηση είναι τόσο νυχτωμένοι ώστε πιστεύουν οτι τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, από τις διαδηλώσεις των μαθητών στη Φλώρινα μέχρι τις επιθέσεις στο αστυνομικά τμήμα στο Ζαφύρι, καθοδήγησαν οι αναρχικοί. Και ότι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούσαν τον κόσμο να ησυχάσει, οι μαθητές που έχουν κατέβει στους δρόμους θα γυρνούσαν σπίτι να δουν τηλεόραση.

Το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός δεν τσίμπησαν.
Ο Α.Αλαβάνος πρότεινε μια σειρά από σημεία για την εκτόνωση της κρίσης:μέτρα για την νεολαία, την αστυνομία και αλλαγές στο προυπολογισμό που να παίρνουν υπ οψη τους τις βαθύτερες αιτίες της αναταραχής. Ο Γ.Παπανδρέου του είπε ότι “το έχω πει 12 φορές για τη μη-βία και μπορώ αν θέλεις να το επαναλάβω”, αλλά καλύτερα να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές. Τι να τα κάνεις όμως τα μέτρα του Αλαβάνου όταν το πρόβλημα είναι οι αναρχικοί; Οσο για την αποχώρηση από την εξουσία, ούτε κουβέντα να γίνεται.

Μια ελπίδα φωτός φάνηκε με την κ.Παπαρήγα, που δεν είναι η πρώτη φορά που τσιμπάει: στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο δεν είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι δεν χρειαζόταν να καταθέσει αυτοπροσώπως ο ηγουμενομεσίτης Εφραίμ;
Ετσι, την ώρα που ακόμη και οι πέτρες έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση τάχει κάνει θάλασσα, η γραμματέας του ΚΚΕ βγήκε έξω από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να καταγγείλει τον Συνασπισμό που “χαιδεύει τους κουκουλοφόρους”. Μετά το λάθος του Εμφυλίου-που κήρυξε το ΚΚΕ βοηθώντας τη δεξιά να παραμεινει στην εξουσία για 30 χρόνια-είναι η πρώτη φορά που το “κόμμα της εργατικής τάξης” υποστηρίζει τόσο ανοιχτά μια συντηρητική κυβέρνηση. Τα περί χαιδεμάτων επανέλαβε και ο κ.Καρατζαφέρης. Οπως και η κυρία Παπαρήγα (που τρέμει στην ιδέα ότι ο Συνασπισμός θα την περάσει σε ψήφους)ούτε ο ΛΑΟΣ δεν θέλει εκλογές.

Ο πρωθυπουργός πήγε λίγο αργότερα στη κυβερνητική επιτροπή με ατού τα “χαιδέματα” που είχε καταφέρει να κερδίσει ,αλλά πολλοί δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Ο κ.Σουφλιάς πρότεινε σκληρή στάση της αστυνομίας για την επιβολή της τάξης. Αντίθετα κ.Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της πολιτικής εκτόνωσης, όταν μάλιστα οι δυνατότητες της αστυνομίας μειώνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν εξαντληθεί μετά από 3 μέρες συνεχούς παρουσίας στους δρόμους. Χώρια ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων από άλλες περιοχές, γιατί ταραχές και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Οπως συχνά συμβαίνει με αυτή τη κυβέρνηση, τελικώς δεν επελέγη καμμιά από τις δύο λύσεις. Κατέληξαν απλώς ότι η αστυνομία πρέπει να έχει πιο μεγάλη παρουσία,να κάνει περισσότερες συλλήψεις ώστε να φανεί ότι κάτι κάνει και απο κει και πέρα να δρά ανάλογα με τη περίσταση.

Χωρίς τίποτα νέο να προτείνει, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ρίξει το μπαλάκι της διακυβέρνησης της χώρας στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Εμφανίστηκε στα δελτία ειδήσεων των 8 και στο δεύτερο ,μέσα σε δύο μέρες, διάγγελμά του επέκρινε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που επέμειναν στη πραγματοποίηση των αυριανών συγκεντρώσεων και ζήτησε απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία».Θα πρέπει να είναι παγκόσμια πρώτη: σε όλο το διάστημα της κρίσης η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει καμμια πρόταση.

Ετσι χωρίς πρόγραμμα και με μια εικονική κυβέρνηση ξεκινάει η σημερινή μέρα. Θα ξεκινήσουν νέες ταραχές με αφορμή τις συγκεντρώσεις; Θα πυροβολήσει-και προς τα που;- και άλλος αστυνομικός, όπως έγινε χθες στη Νέα Σμύρνη; Θα σκοτωθεί κανένας αστυνομικός ώστε να αλλάξει πλήρως το κλίμα; Θα μαχαιρώσει κανέναν η ‘Χρυσή Αυγή” που κινητοποιήθηκε κι αυτή καθώς κινδυνεύει το καθεστώς; Με εικονική κυβέρνηση όλα είναι πιθανά. Η τύχη της χώρας είναι θέμα ..τύχης.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν βλέπω σχόλια.
Γιατί άραγε;
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε πολιτικά για τον εθνικό πανζουρλισμό;
Άσχετα από τα κόμματα που ανήκουμε.
Το τοπικό μας εξιτάρει ε;
Αλέκος, Κίνηση, ρατσισμός στις γυναίκες και άλλα έξυπνα.
Πέρα από την ενημέρωση που μας προσφέρει το ιστολόγιο των παιδιών αυτών να μην στροφάρουμε και λίγο όπως μας ζήτησαν;

Καλά ξυπνητούρια παιδιά!

Νικήτας

den_leei είπε...

μιλάμε παντού Νικήτα για το θέμα αυτό σε πόσο blog kai facebook να συζητάμε το ίδιο θέμα; Δεν κατάλαβα γιατί χρειαζόμαστε τιμητές;
Το καλά ξυπνητούρια δεν ταιριάζει στους θαμόνες αυτού του blog νομίζω και κάνεις λάθος να κριτικάρεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Den - lei,

Χωρίς να θέλουμε να ερμηνεύσουμε το Νικήτα - ας μας πεί ο ίδιος-
καταλάβαμε πως θα επιθυμούσε να γίνει περισσότερη κουβέντα από αυτό το ιστολόγιο για το εθνικό πρόβλημα και να ξεπεράσουμε τον Πνευματικό και την πτώση του, την Κίνηση και τα ελαφρά με τα μελομακάρονα.
Αν καταλάβαμε καλά...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ den lei,

Με παρεξηγήσατε.Σαφώς και δεν απεθύνομαι υποτιμητικά σε σας εφ'όσον δεν γνωρίζω σε ποιό βαθμό συζητάτε στο facebook ή αλλού.
Απλά επιθυμούσα να ανοίξουμε ένα διάλογο και από αυτό το ιστολόγιο με βάση το άρθρο του Σ. Κούλογλου που σέβομαι και εκτιμώ.
Αυτό μόνο.
Ίσως δεν εκφράστηκα σωστά μέσα από την αγωνία μου για το μέλλον της χώρας μας και την ντροπή που νοιώθω σαν πολίτης.
Πρέπει να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε γιατί είμαστε πολύ ένοχοι φίλε, που αφήσαμε να φτάσουνε τα πράγματα έως εδώ.
Ζητώ συγνώμη αν σας στεναχώρησα και θα ήθελα να επανορθώσω προτείνοντας σας να διαβάσετε το υπέροχο βιβλίο του Δ.Δημητριάδη
'' Πεθαίνω σαν Χώρα'' εκδόσεις ΑΓΡΑ

Νικήτας

den_leei είπε...

Νικήτα έχεις δίκιο να φωνάζεις την αγωνία σου και σου ζητώ συγνώμη που απάντησα θυμωμένα.
Είμαι θυμωμένος αυτές τις μέρες πολύ με την κρατική αδιαφορία για τα πάντα αλλά χαρούμενος που οι νεοι μας είναι στους δρόμους έσω και υπό αυτή τη μορφή.
Στο προηγούμενο ποστ ίσως πρόσεξες πως περισσότερο ασχολήθηκα με την πορεία και λιγότερο με τα κουμάσια του Πνευματικού. Επίσης ότι λέμε εδώ, ότι γράφουν σπουδαίοι άνθρωποι σαν το blog αυτό ή άλλα Κορινθιακά και μη τα αναδημοσιεύω όπου μπορώ και όπου μου επιτρέπουν να τα διαβάσει περισσότερος κόσμος και κυρίως τα νεα παιδιά που γκρινιάζουν γιατί μπορεί να καταστρέψουν το the mall και τι θα κάνουν μετά.
Θέλω να σου πω δηλαδή με απλά λόγια γιατί δεν τα καταφέρνω και με τα δύσκολα πως μοιράζομαι τις ίδιες αγωνίες με εσάς εδώ και ότι περνάει από το χέρι μου κάνω και από το internet και στην προσωπική μου επαφή με τα παιδιά ως καθηγητής.
Ευχαριστώ για το βιβλίο που μου προτείνεις, θα το διαβάσω άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=dO_Ps8yp4ww

Κορινθίων Βίος και Πολιτεία είπε...

Ευχαριστούμε Mang λέμε να το αναρτήσουμε σχετικά με ένα θέμα που ετοιμάζουμε

Ανώνυμος είπε...

εχω να προτεινω κι αυτο...

http://www.youtube.com/watch?v=df0FqrqPUL8&feature=related

Related Posts with Thumbnails