3/6/09

Μήτσος ο Σιδεράς































Χτες το μεσημέρι στην εκπομπή του Θεόφραστου Μακρύζογλου ξαναπαίχτηκε η εξαιρετική ταινία της Νίνας Κασμλίλερ με πρωταγωνιστή το δικό μας Μήτσο το Σιδερά ( εγώ πρόκες πουλάω στα σίδερα μεγάλωσα και στη μουτζούρα είπε)
Διάρκεια : 2 ώρες και
Παραγωγή: Minerva Classic (Αθηνά κλασσικά)
Τίτλος: Mimi metallurgico ferito dellonore (Μίμης ο Σιδεράς τραυματισμένος από την τιμή)
Γλώσσα : Κορινθοξαμιλιώτικα

Η υπόθεση
'Ο ακούραστος εργάτης και ευεργέτης των φτωχών Μitso Bello , ο Μίμη ή στα καθ’ υμάς Μήτσος, χάνει την δουλειά του όχι μόνο εξαιτίας των πολιτικών δεξιοαριστερών του πεποιθήσεων, αλλά και επειδή πηγαίνει κόντρα στις επιταγές της τοπικής μαφίας. ( Μας θυμίζει κάτι από το πρόσφατο παρελθόν με τις αντιδημαρχίες;) 'Aνεργος και απελπισμένος, αναγκάζεται να ψάξει για δουλειά στο Κορίντο και ν' αφήσει πίσω την νεότατη σύζυγο του Ροζαλία. Στο Κορίντο, βρίσκει δουλειά ως οικοδόμος ιντριγκας στον συνεταιρισμό Αδερφοί Tzigani, παίρνει 513 ευρώ το μήνα που μέχρι να φτάσει στο σπίτι του δια μαγείας γίνονται 120. Ερωτεύεται μια προλετάρια του ανατολικού μπλοκ και αποκτά ένα γιοΟταν αντιλαμβάνεται ότι ο συνεταιρισμός είναι απλά μια κάλυψη για τις βρώμικες δουλειές της μαφίας σκέφτεται τι να κάνει. Μετά από μια στιγμή διστακτικότητας, ο Μήτσος αποφασίζει μια φορά στην ζωή του, να εκμεταλλευτεί και εκείνος το σύστημα και να κάνει καριέρα με την βοήθεια των μαφιόζων, σε βιομηχανία επεξεργασίας σιδήρου της γύρω περιοχής συνεργαζόμενος με τις κατάλληλες ομάδες.

"Πολιτική φαρσοκωμωδία – την έχουμε στο πετσί μας -, που ανήκει δικαιωματικά στο είδος της Κορινθιακής κωμωδίας, της μεγάλης σχολής που άνθησε κυρίως στις δεκαετίες του ‘ 90 και του 2000, η ταινία της Κασμίλερ είναι πράγματι ξεκαρδιστική όταν σατιρίζει - όπως το κάνει- το κράμα υποκρισίας και τιμής, παρανομίας και αγιότητας, ακρογωνιαίο λίθο της μαφίας στην χώρα της Κόρης του ‘Ανθους. Ο Μήτσος είναι συναρπαστικός ως «μάτσο» αριστερόδεξιος εραστής και ευεργέτης των ενδεών.

Εκτός από το βραβείο που η ταινία απόσπασε στο Φεστιβάλ των Καννών ο Μήτσος μόνος του είπε χτες χαρακτηριστικά και με πάθος: ‘’ Το έργο το βλέπω στην καθημερινότητα είναι παιγμένο αλλά επειδή έχει βραβευτεί με Οσκαρ είναι πάντα στην επικαιρότητα.’’
Και μας πέταξε απίθανες και αμίμητες ατάκες σαν και αυτές:
''Η συνοχή της παράταξης (Πνευματικού;) είναι χαλύβδινη και ατσαλωμένη''
''Η ταυτοπροσωπία, να υπερεκτιμήσουν κάθε αδυναμία μου στο πρόσωπο της κοινής γνώμης''
Όπου απαντά ο Μακρύζογλου με θαυμασμό : ‘’ Πολύ σημαντικό!!!’’
''Αν θέλουμε να είμαστε παρών στις εξελίξεις''
''Με τη βαθιά αγάπη που έχουμε στον συνάνθρωπο''
‘Έχω αφήσει τις επιχειρήσεις μου, την οικογένεια μου για να προσφέρω…. ''
Κυκλοφορώ μέσα στον κορινθιακό ιστό και αγωνίζομαι για την αυτοδιοίκηση…..
''Τα χρήματα δεν φτάνανε ένα περίσσευμα να πάνε στην οικογένειά μου… ''
''Δεν μπορώ να επεισέλθω – έτσι ακριβώς το είπε- στο υποσυνείδητο του εγκεφάλου του κ. Λούμπα ...''
''…το οποίο άγεται της αυτοδιοίκησης του δήμου ''
'''….τα τραγελαφικά της ζωής στο χώρο της αυτοδιοίκησης ...''

Ο κριτικός κινηματογράφου Μακρύζογλου κατάπιε τη γλώσσα του – ίσα που πρόλαβε να τη μαζέψει μετά το πολύ γλείψιμο-

Κύριε κριτικέ Μακρύζογλου αυτά παθαίνει όποιος νομίζει ότι ο Μήτσος λέει αλήθεια. Ηθοποιός είναι και πολύ μεγάλος μάλιστα. Ηθοποιάρα της μεγάλης σχολής του Κορίντο Καπάτσο.
Μπράβο Κορίντο!!!! Πάντα τέτοια.
Ακόμα και ο Μακρύζογλου δήλωσε πως κατάλαβε γιατί ό Μήτσος εκλέγεται.

Ε άη στο καλό!!!!


Οι Απέναντι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Tώρα εξηγούνται και τα φέσια .Προηγούνται οι ελεημοσύνες !!!

Related Posts with Thumbnails