11/11/09

Νότης Περγιάλης:τον θυμήθηκε κανείς;



Ο Νότης Περγιάλης απεβίωσε τη Δευτέρα 9.11.09  πλήρης ημερών.Κηδεύτηκε χτες στο κοιμητήριο Αγίων Θεοδώρων όπου και διέμενε.
Αφιέρωμα του έκανε ο Ριζοσπάστης εδώ το 'Εθνος εδώ και η Ναυτεμπορική εδώ και η Σιβυλλα εδώ   και το press.gr εδώ που τα έψαλλαν ''ένα χεράκι'' στην ΕΡΤ. ΄Περιττό να αναφέρουμε ότι τοπικά δεν νοιάστηκε κανείς.Ούτε οι μπλόγκερς Ακούστε τον να απαγγέλλει Λόρκα εδώ στις 45' στροφές.
Και διαβάστε ένα μικρό κείμενο αφιερωμένο στον εκλιπόντα:

Ένας μεγάλος Καλλιτέχνης σε κάθε μορφή τέχνης, συγγραφέας στιχουργός, αξιολογότατος ηθοποιός, ζωγράφος, γλύπτης και ευαίσθητος, γλυκύτατος άνθρωπος και εκλεκτός φίλος, τον οποίο γνώρισα στην περίοδο 1962-67, ο Νότης Περγιάλης – που τον επισκεπτόμαστε στο σπίτι του στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, τα τελευταία χρόνια, με έναν άλλο μεγάλο των γραμμάτων, το Βασίλη Καπετανέα, που κι εκείνος αποχαιρέτισε τον μάταιο αυτό κόσμο πριν επτά μήνες –- «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 89 χρόνων.

Με τις λίγες αυτές γραμμές αποχαιρετώ τον εκλεκτό φίλο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του κυρία Έλλη – που μας καλοδεχόταν κάθε φορά που πηγαίναμε – και στα παιδιά του.
Παρουσίες όπως η δική του σημαδεύουν τα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. Καλό ταξίδι καλέ μου φίλε. Θα θυμάμαι πάντα για όσα λέγαμε στις συναντήσεις μας. «Η καπετάνισσά» σου, το τελευταίο σου βιβλίο, δίνει το στίγμα της άποψής σου τόσο για τον αγώνα και τους συναγωνιστές σου στην κατοχή, όσο και για την ανθρωπιά που είχες σ’ εκείνες τις δύσκολες στιγμές, που ο πόλεμος δεν αφήνει αισθήματα. Πόσες ιστορίες! Πόσα βιβλία μου δίνουν την έμπνευση να γράψω! Είναι αυτές που δεν γνωρίζει ο κόσμος… Θυμάμαι, που έλεγες, πως μόλις τέλειωσε ο πόλεμος είχατε άλλο κυνηγητό κι όταν διαλύθηκε η ομάδα πήρες κυνηγημένος, μόνος, το δρόμο για την κορυφή του Ταΰγετου, φορτωμένος την κιθάρα σου, το βιολί σου και το κλαρίνο – και για δυο μερόνυχτα τραγουδούσες κι έπαιζες στο σπίτι που πρόλαβες να χωθείς (για να σωθείς) πριν σε πιάσουν οι διώκτες σου – για να φτάσεις στην Αθήνα, προκειμένου να εκπληρώσεις το μεγάλο σου όνειρο. Να γίνεις ηθοποιός! Και πέτυχες στο έπακρο.
Η αγκαλιά του ουρανού και των αγγέλων σε περιμένει. Εκεί θα συναντήσεις και τους φίλους από τα νιάτα και συναγωνιστές στην περίοδο της Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές, το Βασίλη Καπετανέα, το Νίκο Μπλέτσα και όλους τους άλλους που περιμένουν για να ξαναπείτε, όπως τότε, τα θεατρικά όνειρα της νιότης, που θα πραγματοποιούσατε μετά το τέλος του πολέμου. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία με τους άλλους να απαγγείλετε τους στίχους σου «Διώξε τη λύπη, παλικάρι / πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», που είναι πλησιέστερα από τη γη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΗΣ

Σαν ύστατο χαίρε  από εμάς  σας προτείνουμε να ακούσετε το ''Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι''  σε στίχους του Ν.Περγιάλη  μουσική Μ.Χατζιδάκη και την αξέχαστη φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη ΕΔΩ
http://www.youtube.com/watch?v=xwQYQMz-24s

Και αν σας μείνει χρόνος από τα ανούσια  και την εδήλωση για τη Βραζιλιάνικη ομορφιά  και την αισθητική χειρουρχική που δημιουργεί Θεές της  επόμενης Κυριακής διαβάστε  το αφιέρωμα του ΕΚΕΒ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) στο έργο του ΕΔΩ και διαλέξτε.
Διαβάστε γιατί χανόμαστε - αν δεν το έχετε καταλάβει.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Σύντομη αλλά περιεκτική μας δίνει κάποιες πληροφορίες που δεν ξέρουμε το κατά πόσο τις γνωρίζουν κάποιοι!

Ανώνυμος είπε...

Δεν διεκδικώ ποτέ "δάφνες" αλλά επειδή το σχόλιο με αδικεί λίγο -παρά το γεγονός ότι είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν έγινε σκόπιμα- σημειώνω ότι στην καθημερινή μου εκπομπή "Κάθε μέρα Πολίτης", στον Kappa Radio, αφιέρωσα το τελευταίο 15λεπτο στον Νότη Περγιάλη, με ακούσματα από τραγούδια τους στίχους των οποίων έγραψε ο Νότης Περγιάλης και φυσικά με αναφορές στον ίδιο τον σημαντικό δημιουργό.
Ας μην παρεξηγηθεί η ευαισθησία μου να (απο)δείξω ότι στα τοπικά ΜΜΕ δεν είμαστε κατ' ανάγκην, όλοι ίδιοι


Φιλικά
Γιώργος Γουγάς

Κορινθίων Βίος και Πολιτεία είπε...

Κύριε Γουγά,

Ο τίτλος της ανάρτησής μας έχει ένα ερωτηματικό.Πάντα μας μένει ένα ερωτηματικό που ζητά απαντήσεις.Και ζητούμε ταπεινά συγνώμη αλλά δεν γνωρίζαμε ότι έχετε πάλι εκπομπή στον Kappa Radio και ότι αναφερθήκατε στο Ν.Περιγιάλη.Συμφωνούμε μαζί σας ότι δεν είστε εσείς οι δημοσιογράφοι ούτε και είμαστε εμείς οι πολίτες όλοι ίδιοι.Αλλοίμονο! θα πεθαίναμε από πλήξη.
Όμως το ζητούμενο δεν είναι τι κάνετε εσείς μεμονωμένα.Η επίσημη πολιτεία τι κάνει;
Μια οδός Ν. Περγιάλη θα ήταν ίσως η αρχή.Μια εκδήλωση για τον Σπαρτιάτη που διάλεξε να ζήσει στον τόπο μας μια ανακούφιση.
Υπάρχει Πνευματικό Κέντρο ή μόνο
ο Α.Πνευματικός και τελειώσαμε;
Κύριε Γουγά βοηθείστε.
Εμείς σαν παρέα έχουμε τόσο ''ηλίθιες'' αγωνίες
Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για το σχολιό σας.

Το μικρό μας τσούρμο

Ανώνυμος είπε...

"...Περιττό να αναφέρουμε ότι τοπικά δεν νοιάστηκε κανείς.Ούτε οι μπλόγκερς..."

Το παραπάνω απόσπασμα θυμίζει λόγο δημάρχου. Οι δήμαρχοι μιλάνε έτσι και υπονοούν "μοναδικότητες" για το δήμο τους. Έχετε και δήμαρχο στο τσούρμο;

Κορινθίων Βίος και Πολιτεία είπε...

Απαντούμε στους ανώνυμους σχολιαστέ:
1)Ο Δήμαρχος της πόλης είναι ένας
ο κ. Πνευματικός άρα δεν έχουμε δήμαρχο στο τσούρμο.
2)Το υπονοούμενο της απάντησης στον κύριο Γουγά αφορά στο σημαινόμενο του επωνύμου του δημάρχου ( Α.Πνευματικός) σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Πνευματικού Κέντρου Κέντρου.Ήτοι μας αρκεί το όνομα ή χραιάζεται και ουσία στο ρόλο του Πνευματικού Κέντρου.
Είμαστε σαφείς;
3)Όσο εξακολουθείτε να αναφέρεστε σε ονόματα συμπολιτών μας τόσο δεν θα δημοσιεύουμε τα σχόλια σας.Ασχοληθείτε με την ουσία.
Ευχαριστούμε
'Ολοι εμείς

Agriada είπε...

Ενα μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ για την άγνοια μας. Μπράβο σας.

Μάγια Φουργιώτη είπε...

Αγαπητοί Κύριοι,
Επειδή φέρομαι ο συνεργάτις σας, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι την Παρασκευή 13/11το απόγευμα στις 6.μμ έγινε αφιέρωμα στον Ν. Περιγιάλη από το Β' Πρόγραμμα της ΕΡΤ με αρκετά τραγούδια και ηχητικά ντοκουμέντα από παραστάσεις και ταινίες. Ο παρουσιαστής ανέφερε την ύπαρξη σπάνιων δίσκων 45 στροφών παραγωγής του εκλιπόντος με κάποια εταιρεία που δεν συγκράτησα όπου απαγγέλει Λόρκα αλλά δυστυχώς -είπε- δεν υπήρχε κάτι στο αρχείο του σταθμού. Επομένως εσείς ψάξατε καλύτερα και ανασύρατε το σπάνιο αρχείο από το διαδίκτυο.
Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και για την ποιότητα της ανάρτησής σας.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΟ ΧΡΌΝΙΑ ΠΈΡΑΣΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΏΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ, ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΦΙΛΟΥ ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΖΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΗΣ

Related Posts with Thumbnails