11/6/10

Το Πασόκ και ο σκόπελος του καταστατικού.


-Το σκηνικό σήμερα

Ο Γόρδιος δεσμός της επόμενης μέρας στην άσκηση τοπικής εξουσίας με βάση τον Καλλικράτη, δημιουργεί στα πολιτικά κόμματα ένα πρόσθετο πονοκέφαλο. Είναι σε όλους γνωστό ότι αυτή 4ετία θα είναι για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις μία περίοδος οργανωτικής κυρίως προσαρμογής που σημαίνει δύο πράγματα. Άτομα (δημοτικούς συμβούλους/παράγοντες) με ιδιαίτερες διοικητικές και επιστημονικές ικανότητες και δουλειά σε βάθος, που σημαίνει ότι τα γνωστά και συνήθη αποτελέσματα που εμφανίζονται στο τέλος κάθε θητείας μιας δημοτικής αρχής θα είναι, κυρίως στους ενοποιημένους δήμους, πολύ φτωχά αυτή τη φορά.
Άτομα και αφανής δουλειά, είναι η αχίλλειος πτέρνα και ότι το χειρότερο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αυξημένες πιθανότητες μιας «αποτυχίας» ή αν θέλετε μιας μηδενικής επιτυχίας, για μια δημοτική αρχή στο τέλος του 2014, αποθαρρύνει τα πολιτικά κόμματα ως προς την εμπλοκή τους στο εγχείρημα Καλλικράτης. Το άλλο πράγμα που προβληματίζει σοβαρά, είναι η στελεχιακή αποδυνάμωση των κομματικών μηχανισμών, που θα προκληθεί από την διοχέτευση δυνάμεων προς την Τ.Α. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν η πολιτική συγκυρία της οικονομικής κρίσης και τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Με 27% και 17% αποδοχή, δύσκολα τα δύο μεγάλα κόμματα, θα αποφασίσουν άμεση εμπλοκή τους στις εκλογές της Τ.Α., που θα επιβεβαιώσει, κατά το μάλλον ή ήττον, αυτά τα ποσοστά.
- Η διέξοδος

Η αποστασιοποίηση της κεντρικής πολιτικής σκηνής από την τοπική, αποτελεί σχεδόν αναγκαστικό μονόδρομο, ιδίως την περίοδο Οκτ./Νοε. και του δυσοίωνου οικονομικού κλίματος που προβλέπεται. Συνετή επιλογή αποτελεί σήμερα, η κατά το δυνατόν μικρότερη εμπλοκή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συμφέρει τα κόμματα, από τον ρόλο του διαμορφωτή τοπικών επιλογών αυτοδιοίκησης, να περάσουν στον ρόλο του επιλογέα της καλλίτερης προσφερόμενης λύσης, όπου το ποσοστό ευθύνης τους είναι σημαντικά μικρότερο. Θα αποφύγουν σίγουρα και τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου και την είσπραξη της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση.
- Εξειδικεύσεις ανά περίπτωση: η ΝΔ

Η πρόκληση εδώ είναι μεγάλη. Το ΛΑΟΣ, η Ντόρα και το άφθαρτο νέο πρόσωπο, που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της Α.Σαμαράς, κάνουν την εμπλοκή, άγγιγμα σε υψηλής τάσης καλώδια! Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολίζεται στην λύση της στήριξης! Ιδίως για την Κόρινθο και τον μεγάλο δήμο Κορινθίων. Αρκεί να βρει το κατάλληλο πρόσωπο. Αν το βρει και οι ευθύνες της είναι μικρότερες (σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά) και οι πιθανότητες της να πάρει τον δήμο αυξημένες. Είναι θέμα προσφορών και επιλογής.

-Το τοπικό (Κορινθιακό) Πασόκ
Εδώ τα πράγματα είναι δυσκολότερα με δεδομένο την κακή άσκηση εξουσίας του Α.Πνευματικού. Το τοπικό Πασοκ όμως έχει και ένα άλλο πρόβλημα. Έχει μικρές επιλογές. Η παράγραφος αυτή του καταστατικού που λέει ότι, εκλεγμένος με το χρίσμα του Πασοκ δήμαρχος, αποτελεί αυτόματα επιλογή του κόμματος για τις επόμενες εκλογές είναι, μια τεράστια θηλιά περασμένη στο λαιμό του. Την ίδια ακριβώς θηλιά που είχε και η τοπική ΝΔ στην περίπτωση Θ.Θωμαϊδη στις περασμένες εκλογές που έχασε! Δυστυχώς για το τοπικό Πασοκ, η ατυχής επιλογή του Α.Πνευματικού το 2006, οδηγεί το Πασοκ στο ίδιο αποτέλεσμα, να χάσει τον δήμο. Όχι τον μικρό, ασήμαντο ίσως, Καποδιστριακό δήμο, αλλά τον νέο μεγάλο δήμο Κορινθίων, των δύο θαλασσών! Το τοπικό Πασοκ έχει να προτείνει ένα κακό δήμαρχο, σε ένα αριθμητικά μεγαλύτερο, δεξιό, εκλογικό σώμα, στο σύνολο του δήμου. Μπορεί να ελπίζει; Το δίλλημα χάνω τον δήμο (και απαλλάσσομαι από τον Α.Πνευματικό) ή κάνω την υπέρβαση (ακόμα και του καταστατικού μου) και εμφανίζομαι με μια άλλη επιλογή, που θα μου επιτρέψει την με αυξημένες πιθανότητες διεκδίκηση του δήμου, θα διασώσει και το γόητρο του κόμματος και τους βουλευτές μου από περιπέτειες, εμφανίζεται απαιτητικά.

Το τοπικό Πασοκ, για να έχει προοπτική και επιλογές, θα πρέπει να απελευθερώσει άμεσα, τα μέλη και τους φίλους του από δεσμεύσεις, ώστε από τα σπλάχνα του, να δημιουργηθούν και άλλες ομάδες διεκδίκησης του δήμου. Το τοπικό Πασοκ έχει ανάγκη από μία επανάσταση.

Το τοπικό Πασοκ, για να έχει προοπτική και επιλογές, θα πρέπει να απελευθερώσει άμεσα, τα μέλη και τους φίλους του από δεσμεύσεις, ώστε από τα σπλάχνα του, να δημιουργηθούν και άλλες ομάδες διεκδίκησης του δήμου. Το τοπικό Πασοκ έχει ανάγκη από μία επανάσταση. Μία ειρηνική επανάσταση όπως πχ την αθρόα συμμετοχή και εγγραφή μελλών στην λίστα των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές που άνοιξε. Μία άλλη σκέψη είναι, να δηλώσει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής ότι αυτοδίκαια υποψήφιοι είναι (και εγγράφονται αυτόματα στην λίστα) όλα τα μέλη του τοπικού Πασοκ, αναγκάζοντας έτσι τα κεντρικά να σκύψουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα του δήμου Κορινθίων(*). Αυτό θα είναι όντως μια επανάσταση.
Ή θα την κάνει ή θα χάσει!
Την Κυριακή η Νομαρχιακή επιτροπή έχει  προγραμματίσει-  επί τέλους  !- συνέλευση των μελών και φίλων του Πασοκ στις 11π.μ  στο Εργατικό Κέντρο.Ναι, σωστά διαβάζετε συνέλευση (Δείτε εδώ)αλλά τα μέλη δεν έχουν ειδοποιηθεί (ή έχουν ειδοποιηθεί επιλεκτικά, ή θα ειδοποιηθούν την τελευταία στιγμή;). Θα παρευρίσκονται και οι τρεις βουλευτές του νομού, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί  σύμβουλοι.Η επανάσταση ίσως αργήσει μερικά χρόνια ακόμα. 'Εχουμε καιρό μπροστά μας.

Οι Απένατι


((*) αν είναι δυνατόν, με το κ.Πετρόπουλο Γραμματέα, να ελπίζει κανείς για κάτι τέτοιο!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails