12/7/11

Λάβαμε επιστολή και με χαρά τη δημοσιεύουμε

Από την κυρία Σοφία Δασκαλοπούλου, δημοτική σύμβουλο της Κίνησης Πολιτών, λάβαμε επιστολή  σχετική με την προηγούμενη ανάρτησή μας που δημοσιεύουμε αυτούσια.Την ευχαριστούμε πολύ και της προσφέρουμε λίγα λουλούδια .

Προωθήσαμε την επιστολή της  στους Απέναντι -ως άμεσα ενδιαφερόμενους.
Η επιστολή:


ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ/Η ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Κόρινθος 11/7/2011

«…αντιπρόταση τεκμηριωμένη, ικανή να την υποστηρίξουν μέχρι τέλους από τη δακρύβρεκτη επίθεση της Δημοτικής αρχής δεν είχαν;

Αν είχαν τι φοβήθηκαν;

Τι τους έκανε να αλλάξουν γνώμη;»

Σας γράφω εκκινούμενη από τη θυμωμένη κριτική σας και προς την Κίνηση Πολιτών που δημοσιεύσατε στις 8/7/2011 και αφορά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Δήμου Κορινθίων της 27/6/2011 να δοθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το όνομα του αποθανόντος Αντιδημάρχου Γιάννη Ανδρέου.

Δεν καταφεύγω στο τετριμμένο «και ο κρίνων κρίνεται», αλλά αφορμώμαι από τη διαπίστωση ότι οι απορίες που καταιγιστικά παραθέτετε προς το τέλος του κειμένου, φαίνονται περισσότερο πραγματικές, ελλείψει αυτοψίας, και λιγότερο ρητορικές. Έτσι, παρέχοντάς σας περισσότερα στοιχεία για την αύρα του γεγονότος- αφού ήμουν παρούσα και συνειδητά ενεργούσα- ευελπιστώ να εμπλουτίσω την αλήθεια που έτσι κι αλλιώς είναι συνθετότερη παρά και τις δικές σας και τις δικές μας απόπειρες συνθέσεώς της.

Περνώ στην πληροφόρηση.

Πρώτον. Το θέμα «ονομασία πλατείας Αντιδημάρχου Γ. Ανδρέου» απασχόλησε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου αμέσως μετά την αποχώρηση των συμπολιτών του κινήματος της πλατείας «τα περιβολάκια» και των Μ.Μ.Ε., άρα κατά τη συζήτηση που ακολούθησε δεν υπήρχε «στήσιμο» και τυπικότητες που υποχρεωτικά η παρουσία των Μ.Μ.Ε επιφέρει. Αντιθέτως υπήρχε περισσότερη φυσικότητα και αμεσότητα.

Δεύτερον. Το ζήτημα υποστηρίχτηκε από τους εισηγητές με ειλικρινή συναισθήματα τιμής προς τη μνήμη του εκλιπόντος και διάθεση άτυπου μνημόσυνου. Αν ήσασταν αυτόπτης μάρτυς δεν θα διαπιστώνατε « δακρύβρεχτη επίθεση της Δημοτικής Αρχής» αλλά απόπειρα η ονοματοδοσία να είναι επιμνημόσυνη προσφορά του Δημοτικού Συμβουλίου προς τον εκλιπόντα. Η ατμόσφαιρα είχε γνησιότητα και συγκίνηση δηλαδή ανθρωπιά, που άμβλυνε τις αντιθέσεις και καθιστούσε, πάντα κατά τη γνώμη μου, ανενεργή την αντιπαράθεση. Τολμώ να πω ότι έφερνε στο νου στίχους της Ιλιάδας, όταν παύουν οι εχθροπραξίες γιατί τους αντιπάλους τους κυριεύει ο ίδιος πόνος. Αυτή η ατμόσφαιρα σας διαφεύγει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τρίτον. Αυτή η ατμόσφαιρα υπέβαλλε την ηθική υποχρέωση να αποσύρω την πρόταση της παράταξης που ήδη είχε αναγνωστεί και είχε ακουστεί με προσοχή κα σεβασμό. Την επισυνάπτω.

Με την ελπίδα ότι αν δημοσιευτεί αυτή η επιστολή ως έχει, θα σας βοηθήσει ενδεχομένως να συνειδητοποιήσετε το πολύπλοκο της πραγματικότητας και τις σχεδόν νομοτελειακές αδυναμίες όλων μας να συναγάγουμε συμπεράσματα, όταν οι πληροφορίες είναι ελλιπείς και τα δεδομένα πνευματικά-ιδεολογικά σύνορα μας περιοριστικά.

Σοφία Δασκαλοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Δήμου Κορινθίων


Υ.Γ. Κάποιες παρατηρήσεις για παροράματα του ανώνυμου κειμένου: 1) η τριήρης στη γενική ενικού κάνει της τριήρους. 2) ‘’ τον ομόσταυλο’’ που την βρήκατε τη λέξη; Άνοιξα τρία λεξικά: του Δημητράκου, του Βοσταντζόγλου, του Μπαμπινιώτη, δεν υπάρχει. Τη ζημιά όμως την έχει κάνει…

Σ.Δ.

Η τοποθέτηση της Κίνησης στο Δ.Σ  ( από την κ.Δασκαλοπούλου)

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΩΝ



Στον πολιτισμό μας η ονοματοδοσία πλατειών και δρόμων είναι μια πράξη διαρκούς τιμής και ενθύμησης κορυφαίων ιστορικών στιγμών (π.χ 28ης Οκτωβρίου) ή τόπων (π.χ Σμύρνης) ή εξαιρετικών προσωπικοτήτων που η στάση ζωής τους ανέτρεψε κατεστημένα και οι πράξεις τους διαμόρφωσαν καθοριστικά επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου την πορεία του τόπου μας, της χώρας, της ανθρωπότητας ίσως. ( π.χ Σταύρος Ηλιόπουλος για μας τους Κορίνθιους, Κολοκοτρώνης, Φλέμινγκ ).

Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια που διέπουν ή που θα έπρεπε να διέπουν την κάθε ονοματοδοσία και παράλληλα υπογραμμίζοντας την λεπτότητα με την οποία επιβάλλεται να χειριζόμαστε το ιδιωτικό και δημόσιο πένθος, εισηγούμεθα μια άλλη πρόταση για να τιμήσουμε την μνήμη του εκλιπόντος και συγχρόνως να προφυλάξουμε το Δ.Σ. από μια πρόταση που κατά τη γνώμη μας δηλώνει απουσία μέτρου.

Ο αδόκητος και πρώιμος θάνατος του ήπιου, συμπαθούς Αντιδημάρχου Ιωάννη Ανδρέου βύθισε σε βαθύ πένθος τους οικείους του, τους συναγωνιστές και συνεργάτες του και τάραξε σύσσωμη την κορινθιακή κοινωνία. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο από τον θάνατό του, το Δ.Σ οφείλει να προφυλάξει την μνήμη του εκλιπόντος από την υπερβολή που ενέχει η ονοματοδοσία πλατείας και το ίδιο το Δ.Σ να προφυλαχτεί από συνειρμούς που η ενέργεια αυτή ενδέχεται να πυροδοτήσει για παραταξιακή ιδιοτέλεια και εκμετάλλευση.

Γι αυτό η Κίνηση Πολιτών προτείνει για την τιμή της μνήμης του Ιωάννη Ανδρέου να ονομασθεί ένας θεσμός με το όνομά του. Σας καταθέτουμε δύο ιδέες- προτάσεις: α) το πρόγραμμα αιμοδοσίας του Δήμου Κορινθίων να ονομασθεί « Στην μνήμη Γιάννη Ανδρέου», β) τη θέσπιση ενός ετήσιου περιβαλλοντικού συνεδρίου, μιας και ο εκλιπών ήταν πτυχιούχος περιβαλλοντολόγος, που θα γίνεται κάθε χρόνο στο Δήμο μας και σε διαφορετική Δημοτική Ενότητα και θα φέρει τον γενικό τίτλο «Ιωάννης Ανδρέου».

Εξυπακούεται ότι θεωρούμε απαραίτητο για οποιαδήποτε πρόταση ή ιδέα έχει κατατεθεί και πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης οι οικείοι του εκλιπόντος να λάβουν γνώση και να εισακουσθούν.

Κόρινθος 27/06/2011

Για το ''ομόσταυλος'' ορίστε:

Ο όρος "ομόσταυλος", αν και κυριολεκτικά σημαίνει "κάποιος από τον ίδιο σταύλο", χρησιμοποιείται ευρύτατα, σε πολλούς άλλους χώρους, όπως στο μηχανοκίνητο αθλητισμό για να περιγράψει την επαγγελματική συγγένεια μεταξύ οδηγών. Μια αναζήτηση στο Google του όρου ομόσταυλος θα επιστρέψει περίπου 6.000 αποτελέσματα από τα οποία σχεδόν όλα αφορούν οδηγούς της Φόρμουλα 1 και του Grand Prix, βεβαίως ουδόλως προσβλητικά για αυτούς. π.χ Πίσω από τον Κολομβιανό τερμάτισε ο ομόσταυλος και διεκδικητής του τίτλου, Κίμι Ράικονεν, ο οποίος ολοκλήρωσε τον τέλειο γύρο του σε 1:46.440 ...

2 σχόλια:

Armonistas είπε...

Λοιπόν: Ομόσταυλα λέμε δύο άλογα που τρέχουν σε κούρσα του ιπποδρόμου και ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη (και μπορείς να ποντάρεις σε ένα από αυτά και κερδίζεις ανεξάρτητα αν κερδίσει το ένα ή το άλλο). Από εκεί το πήραν και το χρησιμοποιούν και στη φόρμουλα 1. Γνωστή λέξη εδώ και δεκαετίες στο δέλτα του Φαλήρου...

Ανώνυμος είπε...

Σωστά δίνετε την ερμηνεία του ομόσταυλου.Αυτοί που ασχολούνται με άλογα και αυτοκίνητα το ξέρουν.
Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν. Υπάρχει και ο ομοτράπεζος ε;
Αυτός που κάθεται στο ίδιο τραπέζι.

Related Posts with Thumbnails