9/9/11

Είναι άραγε, ακόμα, ΠΑΣΟΚ;



Για μελέτη και ανάγνωση το Σαββατοκύριακο


" Άλλα μου λέει η κεφαλή κι αλλού με παν τα πόδια" , είναι μια γνωστή και χαρακτηριστική φράση με την οποία μπορεί κανείς εύστοχα να περιγράψει την λειτουργία της κρατικής μας μηχανής. Και αν κανείς συγκρίνει το τι νομοθετεί η κεντρική διοίκηση και το τι πράττει η τοπική (και περιφερειακή) αυτοδιοίκηση, αυτό, αποδεικνύεται εύκολα. Και είναι λυπηρό το φαινόμενο κομμάτια της ίδιας μηχανής αντί να λειτουργούν αρμονικά και συμπληρωματικά το ένα του άλλου, στην πράξη να υπάρχει ανταγωνισμός και αντιπαλότητα. Το γιατί συμβαίνει αυτό από τοπικούς άρχοντες του ιδίου μάλιστα πολιτικού χώρου με αυτόν της κυβέρνησης, χρειάζεται να εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες, πολιτικούς αναλυτές, κοινωνιολόγους και ψυχιάτρους. Είναι φαινόμενο τραγελαφικό με όλη την κυριολεξία. Η πιο προφανής αιτιολογία είναι ότι, μέσα στον νεποτισμό της, η τοπική εξουσία δεν πείθεται εύκολα ότι πρέπει να συμβάλει και αυτή στο βαθμό που της αναλογεί, για την λύση των προβλημάτων της χώρας ή και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Στην περίπτωση της δικής μας τοπικής εξουσίας.

Προφανώς δεν έχει πειστεί ο δήμαρχος ότι ο Καλλικράτης, νομοθέτημα που εφαρμόστηκε βίαια θα λέγαμε και κάτω από το βάρος της τροικανής ανάγκης για μεταρρυθμίσεις, απαιτεί ένα άλλο τρόπο, μια άλλη φιλοσοφία διοίκησης που δεν έχει να κάνει με τίποτα με τον παλιό καποδιστριακό. Ο δήμαρχος μας εξακολουθεί να διοικεί καποδιστριακά (το ξέρει καλά άλλωστε).Απλά στα παλιά προβλήματα συμπλήρωσε και μερικά από αυτά των «εκτός συνόρων» δήμων. Σαρωνικός, Σολυγεία και Άσσος-Λέχαιο έχουν εγκαταλειφθεί, ακέφαλοι πλέον, στο έλεος του Θεού με αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά κορίνθιοι πολίτες να αισθάνονται και το τοπικιστικό χάσμα να μεγαλώνει. Και είναι ευτύχημα για την δημοτική αρχή, το γεγονός ότι ο κόσμος έχει άλλα σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει και δεν ασχολείται με τα του δήμου. Αν οι εποχές ήταν άλλες είναι σίγουρο ότι οι «αγανακτισμένοι» θα ήταν πολύ πιο ενεργοί.

Προφανώς δεν έχει πειστεί ο δήμαρχος ότι η χρηστή διαχείριση των οικονομικών αποτελεί βάση για την εύρυθμη λειτουργία και δυναμική του δήμου. Τα οικονομικά του δήμου ασκούνται από τον δήμαρχο σε επίπεδο μπακάλικου της δεκαετίας του 60. ''Πόσα παίρνω, πόσα θα δώσω, που θα βρώ άλλα λεφτά''. Δεν υπάρχει στην πράξη οικονομική επιτροπή ελέγχου και προγραμματισμού και ο τζίρος κινείται στο επίπεδο του νόμιμου δεκαπεντοχίλιαρου που διασκορπίζεται αφειδώς, εν μέρει ή εν συνόλω, σε ημετέρους, σε γλέντια πανηγύρια και άνευ ουσίας πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μια περιήγηση στο διαύγεια δίνει μια πολύ καθαρή εικόνα. Το τεφτέρι του μπακάλη. Και ο μπακάλης βγάζει το μολύβι από το αυτί, το σαλιώνει και γράφει κάτι άγνωστες λέξεις όπως ΕΣΠΑ και ΤΖΕΣΙΚΑ με τα ποσά που του δίνει ο δοσάς, η Περιφέρεια. Άγνωστες λέξεις αποτελούν ακόμα, χρόνια τώρα, προγράμματα και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, πόσο μάλλον το ψάξιμο για την ανεύρεση τους. Λεφτά πάντως υπάρχουν. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, όλοι οι καλοί χωρούν και … κάλιο πέντε και στο χέρι. Η εσκεμμένη αυτή προχειρότητα, βγάζει όμως ψήφους!

Προφανώς δεν έχει πειστεί ο δήμαρχος ότι πρέπει να μετατρέψει την δημοτική περιουσία από άγνωστο παράγοντα σε επενδυτικό – αποδοτικό εργαλείο. Κανείς δεν ξέρει την περιουσία του δήμου, ούτε καν του καποδιστριακού, πόσο μάλλον στα Αθίκια και το Σοφικό. Η όποια ενασχόληση είναι μάλλον για τα μάτια του κόσμου.

Προφανώς δεν έχει πειστεί ο δήμαρχος ότι βιωσιμότητα για τον δήμο σημαίνει επενδύσεις σε τομείς που πονάνε όπως τα σκουπίδια. Όλα τα επιμορφωτικά ταξίδια με πρόφαση την ενημέρωση για το θέμα είναι μέχρι σήμερα χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά, ''περάσαμε καλά''.

Προφανώς δεν έχει πειστεί ο δήμαρχος ότι βιωσιμότητα για τον δήμο αποτελούν τα έργα υποδομής. Ανόητα έργα όπως αγάλματα και φαμφαρωνικές πεζογέφυρες, μόνο στην πόλη και με πρόφαση τον τουρισμό (sic), μόνο κλαυσίγελο μπορούν να προκαλέσουν. Όταν ακόμα δεν έχουν ενοποιηθεί οι ΔΕΥΑ, το παρεχόμενο νερό είναι χαρμάνι στο 90% των τοπικών διαμερισμάτων, είναι μάλλον … δύσκολο, να ζητάς … την συνεργασία του Μεγαλέξανδρου και να ψάχνεις άγαλμα με την μορφή της Ωραίας Ελένης! Ακόμα και ο τουρισμός, ο όποιος τουρισμός, όπως αποδείχθηκε και φέτος έρχεται στην Κόρινθο για τα Καλάμια και την γαλάζια σημαία τους (που είναι ήδη παρελθόν!), τα Λουτρά, τον Κόρφο, το Λέχαιο και τα βουνά με το φυσικό τους κάλος. Εκεί ο δήμος είναι απών!

Προφανώς δεν έχει πειστεί ο δήμαρχος ότι το μαγαζί θέλει ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού του. Η απογραφή των συνενωμένων δήμων είναι για εύλογους λόγους στα συρτάρια. Το οργανόγραμμα του δήμου, θολό τοπίο με στόχο να βολέψουμε κάποιους συμβούλους των δύο χιλιάδων ευρώ και ας λέει ότι θέλει ο Βενιζέλος. Κατά τα άλλα η Κόρινθος θα γίνει «πανελλήνιο πρότυπο και γιατί όχι παγκόσμιο»! Τρία παιδιά… !

Προφανώς δεν έχει πειστεί ο δήμαρχος ότι ο δήμος πρέπει να περάσει σε θετικό πρόσημο ώστε μαζί με τους άλλους δήμους να δώσουν μια αναπτυξιακή ελπίδα –αν μη τι άλλο- για τον τόπο. Ο Καλλικράτης δίνει αρκετά όπλα για τον σκοπό αυτό. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον νόμο. Γιαυτό και οφείλει να είναι συνεπής και με αυτούς που τον στήριξαν και να εργαστεί για την επιτυχία του νόμου στο επίπεδο του δήμου του. Η μόνιμη αδράνεια αντιστρατεύεται τον ίδιο τον νόμο και την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Τελικά ο δήμαρχος εξακολουθεί να είναι ΠΑΣΟΚ; Και αν μας πει ''ναι'', να τον πιστέψουμε;

Οι Απένατι

ΥΓ. Το ερώτημα μπορεί να έχει και άλλους αποδέκτες εγκατεστημένους σε διάφορες αυτοδιοικητικές, αδρά αμειβόμενες, θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails