15/9/11

Μια πρόταση για τους νέους της πόλης


Πολύς είναι ο κόσμος που προβληματίζεται – εκτός των άλλων, των μεγάλων – για τις μεταμορφώσεις της πόλης και αγωνιά για το αν αυτή η πόλη θα γίνει ποτέ πιο ανθρώπινη και πιο όμορφη.


Διχασμένες εξακολουθούν να παραμένουν οι γνώμες για την αισθητική των παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής. Ο Πήγασος και η πλατεία γύρω του, οι πεζόδρομοι που συνεχώς παραβιάζονται από οχήματα παντός τύπου και κυβισμού, τα αγάλματα και το πολυθρύλητο σύμπλεγμα Διογένη – Μ.Αλεξάνδρου, ο πανάκριβος ποδηλατόδρομος, ήδη χώρος κάθετης στάθμευσης, η επίσης θρυλούμενη τριηρογέφυρα, και η εξαγγελθήσαα δημιουργία στον χώρο της Στρατιωτικής Λέσχης (στην καρδιά της πόλης) του ¨Πολεμικού Μουσείου¨ ενός Συντάγματος Πεζικού με καμία ιδιαίτερη ιστορική μνεία, άρρηκτα όμως συνδεδεμένου με δυσάρεστες αναμνήσεις πανελληνίως όλων όσων πέρασαν από εκεί ως νεοσύλλεκτοι.
Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις (οι (μηδενικές) δυνατότητες υλοποίησης) και οι σχεδιασμοί του Δημάρχου και των Συμβούλων του, που ανά καιρούς μας ανακοινώνουν δυσνόητους και μεγαλεπίβολους στόχους επεμβάσεων στο δύσμοιρο σώμα της πόλης.
Και η καθημερινότητα;

Άναρχη, πολύβουη, βρώμικη. Εικόνα εγκατάλειψης και παντελούς αδιαφορίας.

Μας έφαγαν τα μεγάλα projects, η ανικανότητα για ρεαλιστικές, έστω και μικρές, επεμβάσεις και οι κακογουστιά.

Μια πόλη, όπως η Κόρινθος, που η ανάγκη της για φροντίδα μοιάζει να είναι επιτακτική, είναι αναγκαίο να γίνει αντικείμενο άμεσης εθελοντική δράσης απο όλους, μα κυρίως για τους νέους.


Οι νέοι, οι γηγενείς (πλέον) αυτοί Κορίνθιοι, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Το ερώτημα που πρέπει και να τεθεί και να απαντηθεί άμεσα, από τους ίδιους, είναι : θέλουμε μια πιο ωραία πόλη; Μια δική «μας» πόλη; Γιατί να μην την έχουμε;

Οργάνωση λοιπόν και δραστηριοποίηση με στόχο και σκοπό την εθελοντική φροντίδα της πόλης. Όπως ακριβώς οι Atenistas όπου ο οποιοσδήποτε νέος (αλλά και μεγαλύτερος) Αθηναίος μπορεί να γίνει μέλος δωρεάν. Κάνοντας κλικ στη διεύθυνση www.atenistas.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε για την δράση τους, που σκοπό έχει και για αυτούς η φροντίδα της πόλης τους.
Όπως ακριβώς οι Thessalonistas (thessalonistas.wordpress.com) όπου σκοπός τους είναι να αντιδράσουν δημιουργικά στην καθημερινό¬τητα που βιώνει ο καθένας οτην πόλη που αγαπάει, τη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο ουμανιστικό πλαίσιο κινούνται και οι Paguristas (www.paguristas.gr), μια ομάδα που με μότο της το «Νοιάζομαι και χαρίζω σε αυτόν που έχει ανάγκη» προσπαθεί να κάνει τα Ιωάννινα μια πόλη γεμάτη ευτυχία και ανθρωπιά.

Δίνουν ακόμα το παρόν και οι εκπρόσωποι δύο ακόμη μεγάλων πόλεων: οι Patrinistas (www.patrinistas.gr) που αποτελούν μια εθελοντική ένωση πολιτών της Πάτρας, ενώ οι Minoistas (minoistas.blogspot.com) έχουν γίνει οι φύλακες-άγγελοι του Ηρακλείου Κρήτης.

Μια τέτοια Κορινθιακή ομάδα εθελοντών, το όνομα της οποίας το αφήνουμε στην απίστευτη εφευρετικότητα των νέων, μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος που θα μας βγάλει από την μιζέρια και την κακογουστιά.

Είναι ένα βήμα μπροστά. Μία πρόκληση.

Οι Απέναντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails