1/7/12

Πολιτική και Ποδόσφαιρο


Είναι γνωστό ότι κάθε εμπλοκή της πολιτικής στον χώρο του αθλητισμού από δυσάρεστα έως και τραγικά αποτελέσματα είχε. Να θυμιθούμε την παρωδία των Ολυμπιακών αγώνων του Χίτλερ ή τους Ολυμπιακούς του Μονάχου με την τραγική τους κατάληξη. Ο αθλητισμός όμως είναι από την φύση του μία κοινωνική εκδήλωση που εμπεριέχει την άμιλλα και στην νεώτερη έκφραση την ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο και το ποδόσφαιρο ο βασιλιάς κατά πολλούς των σπόρ. Το να νικήσεις σε ένα διακρατικό ποδοσφαιρικό αγώνα είναι πολλές φορές ίσης έως και μεγαλύτερης αξίας με πολλές άλλες ¨νίκες¨ σε άλλους διαφορετικούς τομείς. Η πολιτική μπαίνει στο ποδόσφαιρο και το ποδόσφαιρο δανείζει την πολιτική από επιχειρήματα έως και όρους.
Λίγες ώρες πριν τι τελικό του EURO 2012 δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την πολιτική σημασία που δόθηκε στον αγώνα Γερμανίας – Ελλάδας και το πώς οι καταχρεωμένοι Έλληνες έφυγαν από το γήπεδο με ¨ψηλά το κεφάλι¨, όπως δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την ¨απειλή¨ του Μόντι στην Μέρκελ ότι αν δεν συμφωνήσει θα ειδοποιήσει τον Μπαλοτέλλι να συνεχίσει να βάζει γκόλ στην ομάδα της Γερμανίας, μοναδικό αποτελεσματικό επιχείρημα που έπεισε τελικά την Γερμανίδα Καγκελάριο να συναινέσει στην διάσωση της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Το ποίο χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα της διαπλοκής ποδοσφαίρου και πολιτικής είναι ένα σύνθημα της κερκίδας των γηπέδων, αθυρόστομο όπως τα περισσότερα, που λέει, ¨έτσι γ@μ@νε αυτοί που σας χρωστάνε¨! Ένα σύνθημα που αν μπορούσε να μεταφραστεί στα Ιταλικά τα Ισπανικά και τα Πορτογαλέζικα με την ίδια αποτελεσματικότητα σίγουρα θα αποτελούσε την κραυγή του πολύπαθου Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τίποτα τίποτα δεν θα μπορούσε να σταματήσει.

Το σύνθημα με κάποιους τρόπους εκφράστηκε από τους φιλάθλους των χωρών του Νότου οι οποίοι περίμεναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αλαζονική Γερμανική ομάδα στην γωνία. Και έλαχε στους Ιταλούς όχι μόνο να το πουν, όχι μόνο να τονώσουν το ηθικό τους και να πάρουν μια γερή δόση αισιοδοξίας αλλά και να πάρουν και το δικό μας αίμα πίσω από την πρόσφατη ήττα.

Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό, δεν έχει σημασία ποια από της Ισπανία ή Ιταλία θα κερδίσει. Σημασία και μάλιστα πολιτική έχει ότι σε αυτό τον τελικό δεν θα είναι η Γερμανία με ότι αυτή αντιπροσωπεύει για το κοινωνικό και οικονομικό κατάντημα αυτής της ηπείρου και της πατρίδας μας.

Ας κερδίσει ο καλύτερος.

Οι Απέναντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails