12/7/12

Αυτοί, είναι … άλλοι !




Σε μία εποχή όπου τα γεγονότα στην κεντρική πολιτική σκηνή συγκεντρώνουν αποκλειστικά σχεδόν, το ενδιαφέρον όλων μας, μια σειρά από δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, κυρίως τον ηλεκτρονικό, που αφορούν θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.
 Όταν το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται υπόλογο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και εγκαλούμενο απολογείται και πληρώνει (ενίοτε) τον λογαριασμό στις κάλπες, ένα άλλο πολιτικό σύστημα, παραδίπλα, της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαίρει άκρας υγείας και μεγαλουργεί, όπως δείχνουν τα δημοσιεύματα.
Το σύστημα αυτό, εκτός τόπου και χρόνου και με την απουσία του κρατικού και κοινωνικού ελέγχου, ζει την δική του νιρβάνα, σε μια άλλη χώρα.
Στον μικρόκοσμο της τοπικής αυτοδιοίκησης όλα πάνε καλά. Ούτε έλεγχοι γίνονται (αφού το κράτος στην ουσία απουσιάζει), ούτε κοινωνικές αντιδράσεις έχουμε (αφού ο κόσμος ασχολείται με την δική του ζοφερή πραγματικότητα), ούτε τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα επάνω της και δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.
Στον βαθμό λοιπόν της οικονομικής της αυτοτέλειας η κάθε τοπική αυτοδιοίκηση έχει πεδίον δόξης λαμπρόν και απέραντο. Και κάνει ότι γουστάρει !

Από ότι φαίνεται από τις δημοσιεύσεις, οι αναθέσεις πάνε σύννεφο. Έλα εδώ εσύ πάρε 30.000 να κόψεις χόρτα. Έλα εδώ ό άλλος πάρε 20.000 να φέρεις νερά. Πάρε 15 χιλιάρικα να φτιάξεις καπελάκια. Πάρε 10 χιλιάρικα να φέρεις κλαρίνα. Πάρε 5 χιλιάρικα να μας κάνεις αέρα…. πατέρα.Δώσε στον κολλητό τον μάγειρα την δεξίωση αυτή και την άλλη και την επόμενη και ας χρωστάει βρε αδελφέ. Δώσε στον άλλον κολλητό την άδεια για 20 τραπεζάκια στα Καλάμια και την άτυπη άδεια για 70 – 80 ή όσα χωράνε τέλος πάντων. Και ας γίνεται η Μεγ. Αλεξάνδρου από πεζόδρομος, τραπεζόδρομος. Όποιος θέλει να κάνει βόλτα ας πάει πάρα πέρα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι σε αγαστή συνεργασία με άλλους φίλους και κολλητούς συμπλέκονται, διαπλέκονται και εμπλέκονται σε πάσης φύσεως δοσοληψίες με το κύκλωμα των δημοτοδίαιτων [κατά το κρατικοδίαιτων] με ανεξέλεγκτους όπως φαίνεται τζίρους πολλών χιλιάδων ευρώ. Να γίνει έργο, βρε παιδί μου …. !!! Τζίρος να γίνει και …..πελάτες μουυυυ…., που έλεγε και ο Βέγγος. Εξ άλλου είναι κοινωνικό έργο, κοινωνική πολιτική, να φροντίζεις τους πελάτες σου ιδίως σε μια τέτοια κρίση.
Τώρα αν σαν δημοτική αρχή δεν έχεις κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ιατρείο κλπ γιατί έδωσες 20.000 για μελαμίνες, αυτό είναι ένα άλλο καπέλο. Μία είναι η αρχή, δεν μπορεί να τα κάνει όλα!
Αν οι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν προσωπικό, τα σχολεία είναι σε κακό χάλι, τα σκουπίδια παίρνουν φωτιές στις χωματερές και ο Τατούλης βάζει πρόστιμα, οι κόμβοι στην Γ. Παπανδρέου στοιχίζουν 50.000 χιλιάρικα ό καθένας και δεν λένε να τελειώσουν για να αξιολογηθούν, βρε παιδί μου, αν έργο κανένα δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχουν πόροι … ε είπαμε μία είναι η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να τα κάνει όλα !
Και αν κανείς μιλήσει για χρηστή διοίκηση, για προγραμματισμό, για οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να υπάρξει και να τηρείται, για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, για μετακινήσεις και αξιολογήσεις προσωπικού, για εξορθολογισμό, λίγο μυαλό, λίγη οικονομία … ε αυτός είναι γραφικός !

Οι κύριοι της τοπικής αυτοδιοίκησης έντεχνα και πολύ έξυπνα θα λέγαμε, έθεσαν εαυτούς εκτός πολιτικού συστήματος. Αυτονομηθήκαν πλήρως, με δική τους λογική και κυρίως με δική τους ηθική. Ηθική πέρα και πάνω από την κοινή, χωρίς φραγμούς και ανόητες αναστολές. Μιας πολιτικής ηθικής που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μεγάλου σκανδάλου.
Οι κύριοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι άλλοι! Ναι, άλλοι, που δεν τους αφορά η γνώμη και η ετυμηγορία του λαού. Αυτοί δεν διοικούν, αυτοί δεν έχουν συμμετοχή στην πορεία της χώρας, αυτοί είναι άσχετοι με πελατειακά συμφέροντα και διαπλοκές και μίζες και ρεμούλες κλπ κλπ.
Αυτοί δεν είναι πολιτικό σύστημα, άρρηκτα συνδεδεμένο και καθ’ εικόνα και ομοίωση με το κεντρικό. Κανένας αυτοδιοικητικός δεν εκλέγεται βουλευτής ή και το αντίστροφο. Το κάθε τοπικό αυτοδιοικητικό σύστημα προέρχεται από παρθενογένεση και μόνο για να «προσφέρει» … !!! Για αυτούς δεν υπάρχουμε. Δεν υπήρξαν εκλογές. Για αυτούς δεν υπάρχει πρόβλημα συμμαζέματος, μνημονίου, υποχρεώσεων, κοινής προσπάθειας. Κανένα πρόβλημα…

Δυστυχώς αλλά η κατάσταση στην τοπική μας αυτοδιοίκηση – και των δύο επιπέδων – είναι απογοητευτική. Και δύο πράγματα συμβαίνουν.
Ή αυτοί ζουν σε μια χώρα που πάντως Ελλάδα 2012 δεν λέγεται ή η κρίση για αυτούς είναι … ευκαιρία … !!!

Οι Απέναντι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails