24/9/08

H 'Ανοδος της Ασημαντότητας







Χτες και προχτές, ίσως και σήμερα μας έπνιξαν οι μπαρούφες των κ.κ. Πνευματικού- Θωμαίδη και λοιπών τοπικών παραγόντων .
Ήρθε ο Δ. Ρέπας και εισπράξαμε από τους γνωστούς μαϊντανούς άλλες μπαρούφες με παλμό.
Στο καφενείο του θείου περιμένει το μικρόφωνο καθημερινά διότι έτσι μετράται στην Κόρινθο η πολιτική θερμοκρασία.
Ο Δήμαρχος καλεί τα κανάλια και δίνει τηλεοπτικές εξετάσεις εφ' όλης της ύλης- δεν έμεινε και πολύ ευχαριστημένος από τους Ανδρέου - Σταυρέλη όπως διαφαίνεται και έχοντας αποσύρει τον Δ. Τζαναβάρα που έλεγε τα διασκεδαστικά- Όλα μαζί σε οικονομική συσκευασία.
Όλοι αυτοί λοιπόν , κυριευμένοι από την εμμονή που έχουν να παραμένουν στην επικαιρότητα πάση θυσία χωρίς να έχουν στην ουσία κάτι να πουν, μοιάζουν με κάτι κουτσομπόλες στις παλιές καλές ελληνικές ταινίες. Μόνο που δεν διασκεδάζουμε πια Αγανακτούμε......
Μέσα στην αγανάκτηση, και μετά από μια ωραία κουβέντα μεταξύ μας, θυμηθήκαμε εκείνο το υπέροχο βιβλίο του Κορνήλιου Καστοριάδη '' Η 'Άνοδος της Ασημαντότητας'' και σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα απόσπασμα, που μπορεί να μας ανακουφίσει τα ερωτήματα που έχουμε για τον πολιτικό βίο στην πόλη μας
.........
Kρίση της κριτικής
Ο συγγραφέας και ο διανοητής, με τα ιδιαίτερα μέσα που του δίνουν η κουλτούρα του και οι ικανότητές του, ασκεί επιρροή στην κοινωνία.
Όμως αυτή η επιρροή αποτελεί μέρος του ρόλου του ως πολίτη: λέει αυτό που σκέφτεται και αναλαμβάνει την ευθύνη των λόγων του.
Κανείς δεν απαλλάσσεται από αυτή την ευθύνη.
Ούτε καν εκείνος που σωπαίνει και, ως εκ τούτου, αφήνει να μιλούν οι άλλοι και να καταλαμβάνεται ο κοινωνικο-ιστορικός χώρος ενδεχομένως από ιδέες τερατώδεις.................
Μία από τις εκδηλώσεις - μόνο μία - της γενικής και βαθιάς κρίσης της κοινωνίας είναι η κρίση της κριτικής.
Γεγονός είναι ότι υπάρχει γενικευμένη ψευδο-συναίνεση.
H κριτική και η εργασία των διανοουμένων απορροφώνται από το σύστημα τώρα πολύ περισσότερο από άλλοτε και με τρόπο πολύ πιο έντονο.
'Ολα τα αλέθουν τα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης.
δίκτυα συνενοχής είναι παντοδύναμα.
Σήμερα, τις αποκλίνουσες και ετερόδοξες φωνές δεν τις καταπνίγουν ούτε η λογοκρισία ούτε οι εκδότες.
Tις καταπνίγει η γενικευμένη εμπορευματοποίηση.
Οι ανατρεπτικές ιδέες συμφύρονται από τον συρφετό όλων όσα παράγονται και διαδίδονται. .......
H λέξη «επαναστατικός», όπως και οι λέξεις «δημιουργία» ή «φαντασία», έχουν γίνει διαφημιστικό σλόγκαν.....
H περιθωριακότητα γίνεται κάτι το επιδιωκόμενο, το κεντρικό, και οι ανατρεπτικές ιδέες είναι ένα ενδιαφέρον αξιοπερίεργο που συμπληρώνει την αρμονία του συστήματος.
H σημερινή κοινωνία έχει μία φοβερή ικανότητα να πνίγει κάθε γνήσια απόκλιση, είτε αποσιωπώντας την, είτε καθιστώντας την ένα φαινόμενο ανάμεσα στα άλλα• που πλασάρεται στην αγορά όπως και τα άλλα..."
Κορνήλιος Καστοριάδης
....................
Δεν γνωρίζουμε αν οι άρχοντες της πόλης ή ακόμα ο Νομάρχης και οι βουλευτές μας έχουν ποτέ ασχοληθεί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη.
( Όχι, δεν πουλάει παπούτσια - μη σας μπερδεύει το Καστοριάδης -και δεν έχει σχέση με τον Π. Ψωμιάδη)
Επειδή ο Κορνήλιος δεν εμφανίζεται στην τηλεόραση - απεδήμησε το 1997- ας μπουν στον κάπο να διαβάσουν κάποια από τα έργα του.
Έτσι ίσως μάθουν να μιλούν λιγότερο,ίσως αρχίσουν να σκέφτονται και να προβληματίζονται περισσότερο.
Ίσως εγκαταλείψουν την ασημαντότητα και αρχίσουν να δημιουργούν.
Ευχή κάνουμε......
-

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό!!!
Να πάει συστημένο σε όλους τους παράγοντες και παραγοντίσκους του τοπικού πολιτικού σκηνικού μπας και ξεστραβωθούν. Αλλά τι λέω, ανοιχτά τα έχουν τα μάτια τους αλλά μόνο για το ατομικό ή κομματικό τους συμφέρον.
Συνεχίστε ακάθεκτα με χιούμορ, συναίσθημα και ιδέες. Είναι 'ξεβράκωτοι' και αδίστακτοι μαζί.
Istories agrion

Related Posts with Thumbnails