12/11/10

Διλήμματα- Τριλήμματα-Τετραλήμματα-Παραληρήματα

Δυό μέρες πριν την προσέλευση κάλπη.
Πολλά τα διλλήματα για όλους.


Το δίλημμα του Κινησία


''Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι λεύτερος'', έλεγε ο μέγας Καζαντζάκης. Θα λέγαμε ότι παραπάνω λέξεις χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων, πανελλαδικά, που απεγκλωβισμένοι από κομματικές επιλογές και προσωπικές υποχρεώσεις θα έλθουν, αν έλθουν, να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, δικαιωματικά ως εκ του αποτελέσματος και οι ψηφοφόροι της Κίνησης Πολιτών. Η Κίνηση και ο Κασίμης θα επιλέξουν, επίσημα, τον τρίτο δρόμο, της ελεύθερης επιλογής.
Ο απλός όμως και λεύτερος ψηφοφόρος της Κίνησης πως θα αντιμετωπίσει το θέμα;
Από τα δημοσιεύματα, ήδη έχει αναγορευτεί σε ρυθμιστή της εκλογής και ήδη στους ώμους του βαρύ πέφτει το φορτίο της επιλογής.
Τρεις είναι οι επιλογές που έχει. Η πρώτη να απέχει. Η δεύτερη να ψηφίσει Γιώτη και η τρίτη Πνευματικό.

Το να απέχει είναι μια επιλογή που έχει σχέση, με την προσωπική ιστορία του καθενός , των επιλογών του μέχρι σήμερα και των αγώνων του. Η συμμετοχή, για τον συνειδητοποιημένο αλλά και τον ευκαιριακό Κινησία, είναι μονόδρομος.
Να ψηφίσει λοιπόν. Γιώτη ή Αλέκο; Αλέκο ή Γιώτη;


Το δίλημμα  Κώστας ή Αλέκος;
Ας προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε το φόντο της επιλογής.
Και οι δύο είναι κομματικοί  υποψήφιοι από τα βαθειά του κάθε κόμματος, αλλά σφυράνε και το ανεξάρτητο άμα λάχει.Και οι δυο έχουνε αφήσει δείγματα γραφής τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο δημαρχείο.Ο ένας αλαζόνας και ο άλλος πέρα βρέχει. Ο ένας τσαμπουκάς του γλυκού νερού και ο άλλος μόστρας στις καφετερίες, με το κινητό στο αυτί. Ο ένας με το ετερόκλητο  τσούρμο του και ο άλλος, μεμονωμένος ένας.
Ο ένας μάγειρας στο Πασοκ  και ο άλλος τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς, στην ΝΔ, μέχρι να πάρουν το χρίσμα. Ο ένας αυτοχρίστηκε «δήμαρχος των έργων» και ο άλλος υπόσχεται να πάει τον δήμο μπροστά, λες και έσπρωξε έστω και μια πέτρα.
Το δίλημμα ''δεν μπορω.... σύρε να φέρεις το γιατρό''
Πώς να ξεχάσει ο απλός ψηφοφόρος της Κίνησης ότι ξαφνικά  Αλέκο έγινε «κάποιος» ανώνυμος και «εχθρός της πόλης»; Πώς να ξεχάσει ότι έγινε «κατεστημένο» και «εκπρόσωπος συμφερόντων που αντιμάχονται την δημοτική αρχή». Είναι πρακτικά αδύνατο να μην υπάρχουν στο μυαλό του ή να έχουν ξεθωριάσει, εικόνες από τα έργα και τις ημέρες του Αλέκου, όπως:


Τα απορριμματοφόρα σε διαδήλωση, τον δεματοποιητή και την επίθεση κατά δημοσιογράφου. Το ύφος και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, στην περίπτωση των πεζοδρόμων. Την κάλυψη Ντιγκιρλάκη. Τις μανούβρες στο θέμα του νερού. Τα πανώ ενάντια στα λαμόγια του Πασοκ που δεν του έδιναν τον Ισθμό! Τις παρανομίες στα μπαζώματα που έγιναν … για το καλό του Κορίνθιου!

Το δίλημμα του μέλλοντος
Ο απλός ψηφοφόρος της Κίνησης δύσκολα θα ξεχάσει ότι η δημοτικά Αγορά θα γκρεμιστεί γιατί ο Αλέκος έχει άλλα σχέδια και έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια την διαμαρτυρία του. Δύσκολα θα ξεχάσει ότι τα Περιβολάκια προορίζονται για υπόγειο γκαράζ και είναι προσωρινά σε αναστολή.
Σε αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και τον προσωπικό πόλεμο που δέχτηκε, ως απλός ψηφοφόρος κυρίως της περιφέρειας, γιατί τέτοια είναι συνηθισμένα πράγματα σε κλειστούς κοινωνικούς κύκλους – φέουδα!
Το παλαιοκομματικό δίλημμα
Το άκρως παλαιοκομματικό ερώτημα « Μα να ψηφίσω την δεξιά;» και οι σειρήνες που ήδη ακούγονται περί βρώμικου 89 κλπ, μόνο στεναχώρια φέρνουν και ανόητα πισωγυρίσματα κολλημένων κομματικών από αυτούς που αποτελούν τα βαρίδια του χώρου και της χώρας. Είναι, ως συνήθως από αυτούς, η λάθος προσέγγιση και η λάθος πολιτική.

Η γνώμη μας είναι ότι από την στιγμή που υπάρχει αυτή η εικόνα όπως την περιγράψαμε παραπάνω και με δεδομένο ότι ο καθένας έχει κάνει ήδη την υπέρβαση του, οι επιλογή για κομματική συμμόρφωση είναι μηδαμινή.
Το θέμα λοιπόν και το ερώτημα είναι, ο Γιώτης θα μπορέσει να τον τραβήξει πολιτικά;
Πολιτικά, όχι με υποσχεσιολογία, με υπέρβαση.
Ο απλός ψηφοφόρος της Κίνησης έχει λοιπόν μπροστά του δύο ψηφοδέλτια.
Το ένα με την φάτσα του Αλέκου, το άλλο με την φάτσα του Γιώτη.
Εσείς τι πιστεύετε ότι θα διαλέξει;

Το δίλημμα του ψηφοφόρου του ΚΚΕ
Εδώ δεν υπάρχει δίλημμα. Και ο Γιώτης και ο Πνευματικός εκπροσωπούν το κεφάλαιο και αποτελούν κίνδυνο για τους λαϊκούς  αγώνες. Γι'αυτό και ο Γιώτης και ο Πνευματικός θα φάνε μαύρο ή οι ΚΚΕ θα πάν για γαύρο.

Το δίλημμα του ψηφοφόρου των  εκλογών της Περιφέρειας

Μπερδεύτηκε ο κόσμος με τις τόσες μετακινήσεις από εδώ και από εκεί.
Ο Τατούλης επιμένει πως είναι ανεξάρτητος  και ο μπαρμπα-Νίκος  και ο Δέδες λένε πως  το ψηφοδέλτιο είναι Πασοκ.Μπορεί και Πάοκ.Τι είναι;

Τι να ψηφίσει ο Κορίνθιος; Πασοκ ή Πάοκ;

Οι δήμοι αλλάξανε τόσα χρωματα την περασμένη Κυριακή.'Αλλοι θέλανε μπλέ αντι-περί και πράσινο δήμαρχο και άλλοι πράσινο-ανοιχτό αντι-περί και μπλέ δήμαρχο.Θέλανε; Η τους κάνανε να θέλουνε;
Τη μια ο Μπεγλίτης δεν βγαίνει στο μπαλκόνι χτες βράδυ βγήκε στο σαλόνι για να πείσει.
Ο ψηφοφόρος έχει δύο ψηφοδέλτια.
Το ένα με  καράφλα  και αντι-περί μουστάκι, το άλλο με γκρι μαλλί και  αντι-περί ένα  σχεδόν ομορφόπαιδο για τηλεόραση.
Το τι λένε όλοι αυτοί λίγο μας νοιάζει.Δεν θα κάνουν τίποτα γιατί δεν υπάρχουν λεφτά.

Πηγαίνετε μια βόλτα να ψηφίσετε.Θα συναντήσετε κόσμο στα σχολεία.Και φρουραρχείο στην είσοδο.
Μόνο σα βόλτα να το δείτε.
Μην τους παίρνετε σοβαρά.
Μας δουλεύουν.
Ούτε εδώ υπάρχει δίλημμα.Είναι  για μια φορά ξεκάθαρο.Ζούνε στο παραλήρημα για την εξουσία.
Και δεν σταματάνε με τίποτα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails