22/11/11

Παραιτείται ο Αλέκος Πνευματικός;


Το περασμένο Σάββατο, γίναμε, άθελα μας βέβαια, αυτήκοοι μάρτυρες ενός πολιτικού προβληματισμού μιας παρέας στο διπλανό μας τραπέζι, σε γνωστό ηλιόλουστο μπαράκι της πόλης. Το ερώτημα – θέμα ήταν σοβαρό. Θα παραιτηθεί ο Αλέκος από δήμαρχος προκειμένου να διεκδικήσει μία βουλευτική έδρα ή όχι;

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι εκλογές είναι εν όψει. Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τώρα και αφορούν το πολιτικό μέλλον του δημάρχου, απαιτούν ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων, εκτίμηση της κατάστασης και τελικές αποφάσεις, υπό την πίεση μάλιστα του χρόνου. Ο δήμαρχος έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μια μίζερη θητεία στο δήμο και την προσπάθεια για μεταπήδηση του στην κεντρική πολιτική σκηνή, βάζοντας τις βάσεις για μια πολυετή παρουσία εκεί.

Αν, λέμε αν, οι δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν την σίγουρη αντιστροφή των βουλευτικών εδρών στο επίπεδο του Νομού, πράγμα που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγάλει μόνο ένα βουλευτή, η απόφαση θα ήταν ήδη –πιστεύουμε- ειλημμένη. Στο επίπεδο 2/ΝΔ και 2/Πασοκ, ο Αλέκος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Το 3 / 1, ποιο πιθανό αποτέλεσμα, είναι λίγο προβληματικό. Και λέμε λίγο γιατί πρέπει, αναγκαστικά, να βγει πρώτος σε ψήφους.

Η συγκυρία όμως, πιστεύουμε, ότι είναι μοναδικά ευνοϊκή.

Με δεδομένο ότι ο Άγγελος Μανωλάκης, όπως έχει δηλώσει, δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, ό ένας των αντιπάλων είναι εκτός. Αυτή η δεξαμενή ψήφων είναι εύκολα προσβάσιμη, αν συνυπολογίσουμε τις άριστες σχέσεις του Αλέκου με το πολύχρωμο μπλοκ του Χιλιομοδίου.

Η Κατερίνα Φαρμάκη, από την σύντομη κοινοβουλευτική της παρουσία δεν έχει να επιδείξει κάτι το εντυπωσιακό, πέραν (της αρνητικής βέβαια), υπερψήφισης όλων των μνημονίων. Ο βαθμός αποδοχής της από το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ είναι μικρός, εξ’ αιτίας ατυχών παρεμβάσεων και ατυχέστατων προσωπικών κινήσεων και εμφανίσεων. Το πολιτικό της χαρτί είναι κατά 70% καμένο. Επιπλέον μια κάθοδος του Αλέκου θα της αφαιρούσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της που προέρχονταν από την δεξαμενή του Αλέκου.

Ο πρώην ΥΕΘΑ Παναγιώτης Μπεγλίτης κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει πολλές τοπικές αντιπάθειες με την εν γένη πολιτική του συμπεριφορά και να απογοητεύσει σε μεγάλο βαθμό όσους το 2007 τον πίστεψαν ως ¨το άλλο, το υπερβατικό¨  κομματικό στέλεχος, υψηλού μάλιστα επιπέδου. Ο σεμνός και ταπεινός πολιτικός με τις περγαμηνές και την ¨έγκριση¨ της τότε Χαριλάου Τρικούπη, έχασε πάρα πολύ από την αίγλη του στην διάρκεια του τετράχρονου πολιτικού του Βίου, με μια σειρά από ¨περίεργες¨ κινήσεις  στην τοπική σκακιέρα. Αν σε αυτά τα τοπικά προσθέσουνε και τις παρενέργειες σε πανελλήνιο μάλιστα επίπεδο από την σύντομη παραμονή του  Υπουργείο Άμυνας, τότε τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Η αρνητική εικόνα από την θητεία του ως υπουργός αλλά και από τις αντιδράσεις του μετά την αποπομπή του από το Υπουργείο, δεν φαίνεται να αντιστρέφεται ούτε από τους σκελετούς στα ντουλάπια του υπουργείου που ξαφνικά βγήκαν στο φως, ούτε από την παλιομοδίτικη πλέον αναφορά σε βαθύ και ρηχό ΠΑΣΟΚ. Δείχνουν μόνο απόγνωση. Είναι, για τον Αλέκο, ώριμο φρούτο, έτοιμο να πέσει. Ενδέχεται βέβαια ο κ. Μπεγλίτης να είναι υποψήφιος στην Αθήνα, ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Ο Αλέκος έχει έξυπνα αποφύγει κάθε έκθεση του είτε αυτό αφορά το μνημόνιο (δεν έχει κανένα επίσημο σχόλιο από όσο ξέρουμε), είτε για την εν γένει διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας το ’09 το ’10 και το ’11. Το ΠΑΣΟΚ, το όποιο ΠΑΣΟΚ προκύψει μέχρι τις εκλογές, είναι σίγουρο ότι θα θελήσει να αποφύγει (στο επίπεδο που θα μπορεί) τους μνημονιακούς και να χρησιμοποιήσει νέα και άφθαρτα πρόσωπα (πάλι στο επίπεδο που θα μπορέσει). Δεν έχει άλλο δρόμο για να αποφύγει την συντριβή. Ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, όπου ¨ο δήμαρχος των έργων¨ αν θα κατέβει μαζί του, θα αποτελέσει λύση και θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο, είναι μονόδρομος με δεδομένη την ανδροπενία του Κινήματος σε τοπικό επίπεδο.

Δήμαρχος λοιπόν με μια θητεία προβληματική, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει και πολλά ¨έργα¨ και ένα Καλλικράτη που όσο εφαρμόζεται σφίγγει τον κορσέ με διαφάνειες, ελεγκτικούς μηχανισμούς, στένεμα έως εξαφάνιση των γνωστών περιθωρίων … και κουτσουρεμένο μισθό, ήηηηη βουλευτής που θα επαληθεύσει το ρηθέν του  '' ο δήμαρχος είναι ΠΑΣΟΚ,Τέλος!''

Ίδωμεν, όπως κατέληξε και η παρέα δίπλα μας.

Οι Απέναντι
ΥΓ. Τέτοια  αυτήκοη  αποκλειστικότητα ούτε ο Διογένης δεν έχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails