13/6/12

Ο γρίφος των εκλογών


Με απίστευτη ψυχραιμία στα όρια της απάθειας, ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την πολιτική αντιπαράθεση λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής. Μια αντιπαράθεση που έχει πλέον ξεφύγει από κάθε λογική, κάθε κανόνα, κάθε όριο ακόμα και αυτού που ονομάζουμε πολιτισμό. Ο απροκάλυπτος εκβιασμός –πράξη ποινικά κολάσιμη για κάθε δίκαιο- και κτυπήματα κάτω από την μέση που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, χαρακτηρίζουν την πολιτική αντιπαράθεση των ντόπιων και ξένων (sic) πολιτικών.

Τα πάντα στον βωμό των αριθμών και οι άνθρωποι στην γωνία. Ο ελληνικός λαός, παγκόσμιο πλέον πειραματόζωο, έχει και κουφαθεί και μουγκαθεί. Για τον απλό έλληνα πολίτη, όλα αυτά μικρή σημασία έχουν μπροστά στην ζοφερή καθημερινότητα του. Με όποιο τρόπο ο καθένας κρίνει σωστότερο θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή και κανείς πλέον δεν αμφιβάλει ότι με την ψήφο του θα πει ακριβώς το ίδιο που είπε και στις εκλογές του Μαΐου : Βρείτε τα!

Και το θέμα είναι πως αυτό το «βρείτε τα» μπορεί να γίνει πράξη.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουμε μία και μοναδική βάση κοινή για όλο το πολιτικό σκηνικό. Το μνημόνιο δεν περπατάει και πρέπει να αλλάξει. Για το πώς θα αλλάξει, έχουμε. Δεκαοκτώ σημεία από την ΝΔ. Οκτώ σημεία από το ΠΑΣΟΚ. Έξη σημεία από την ΔΗΜΑΡ. Ένα σημείο (το έξω από την ΕΕ) από το ΚΚΕ. Τρία ή περισσότερα σημεία από τους  ΑΝ.ΕΛ. Και. Ένα ολόκληρο πρόγραμμα ευρωελληνικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε ακόμα, την κοινή παραδοχή ότι η χώρα την Δευτέρα 18/6, πρέπει να αποκτήσει μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση που θα συγκεράσει απόψεις και σε μια ρεαλιστική  αλλά και υπερβατική βάση θα αγωνιστεί για αυτό τον έρημο λαό.

Την Δευτέρα 18/6, οι πάντες θα προστρέξουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.   
           Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ένας και μόνος Έλληνας που αντιπροσωπεύει όλο τον ελληνικό λαό. Είναι αυτός που καλείται να εφαρμόσει στην πράξη την εντολή του λαού. Είναι αυτός που πρέπει να θέσει τους πάντες, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώπιον των ευθυνών τους. Είναι αυτός που πρέπει να δώσει κυβέρνηση στον τόπο. Και για να το κάνει αυτό πρέπει να ετοιμαστεί από τώρα.

Πρέπει αυτός και το επιτελείο του να δουλέψουν, από τώρα, εντατικά και συνθετικά πάνω στις θέσεις των κομμάτων. Να μαζέψει τα δεκαοκτώ, τα έξη, τα όσα σημεία και να φτιάξει ένα κείμενο που θα μαζέψει το που συμφωνούν και το που διαφωνούν τα κόμματα. Και, αυτό το κείμενο να το βάλει στο τραπέζι και να πει. Κύριοι, εδώ συμφωνείτε και εδώ διαφωνείτε. Βρείτε τον τρόπο να καλύψετε τις διαφορές, τώρα! Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Πρέπει να βγει από το λούκι και όλοι πρέπει να βάλετε πλάτη. Εδώ και Τώρα.

Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Καθαρά και ξάστερα.

Οι Απέναντι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails