19/9/12

6o Σ.Π. : Τα λάθη εδώ πληρώνονται!!!!!


Με την μεταφορά της έδρας του 6oυ Σ.Π. στην Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Κορίνθου.

Επί πάρα πολλά και δύσκολα χρόνια η ύπαρξη και η λειτουργία του στρατοπέδου είχε μόνο θετική προσφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Η ατονία στην λειτουργία του, τα τελευταία χρόνια, επέτρεψε την δημιουργία ενός προβληματισμού γύρω από την μελλοντική του χρήση και την ένταξη του στην πόλη ως οργανικό της κομμάτι. Έγιναν συζητήσεις, υπήρξαν διαφωνίες, ακόμα και (πανεπιστημιακοί) σχεδιασμοί και μελέτες εκμετάλλευση του. το θέμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε πάρει τον δρόμο του. Όλα όμως αυτά, μέσα σε μία νύχτα και μία μόνο απόφαση, ανατράπηκαν.

Δεν θα μιλήσουμε ούτε για την νομιμότητα της απόφασης, ούτε για τις τεράστιες ευθύνες των βουλευτών και του δημάρχου στην ατυχή αυτή κατάληξη. Οι εμπλεκόμενοι ότι είχαν να πουν το είπαν. Αποποιήθηκαν (ω τι πρωτότυπο!) κάθε προσωπική ευθύνη (πάντα φταίει ο … άλλος!) και όλοι εμείς βγάλαμε τα συμπεράσματα μας. Για το θέμα σήμερα, αν και καίει πολύ, ακόμα, υπάρχει μια εκκωφαντική ησυχία! Και καίει γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η φυλακή του 6oυ Σ.Π. ήρθε για να μείνει. Ένα καρκίνωμα στα πλευρά της πόλης. Ένα καρκίνωμα καλπάζουσας μορφής που αν δεν βρούμε τρόπο να το περιορίσουμε, άγνωστες και κυρίως αρνητικές θα είναι οι συνέπειες του στο μέλλον.
                                          Mια παλιά φωτογραφία........

Το θέμα όμως 6o Σ.Π. φέρει υπογραφές ευθύνης και πέρα από κούφια λόγια και θεατρινισμούς, δεν ακούσαμε ούτε μία σοβαρή πρόταση για την λύση του. Δεν είδαμε ούτε μία έστω και άτυπη, σοβαρή και ρεαλιστική, σύσκεψη με το απλό ερώτημα : και τώρα; τι κάνουμε τώρα;

Η ζωή για πολιτικούς (πρώην και νυν), για την δημοτική αρχή, για τους φορείς αυτούς με τους βαρύγδουπους και μη τίτλους, συνεχίζεται … με άγνοια κινδύνου και σε πλήρη αδράνεια. Όμως το θέμα και η λύση του ανήκει και πρέπει να βρεθεί από αυτούς. Ναι τις τοπικές αρχές και κυρίως την δημοτική αρχή.

Ας δούμε γιατί και ας εξετάσουμε τις περιπτώσεις με ψυχραιμία και ρεαλισμό.

- Νομικός ή άλλος τρόπος για το κλείσιμο του 6oυ Σ. Λαθρομεταναστών, δεν υπάρχει.

- Νομικός ή άλλος τρόπος για την επαναλειτουργία του 6oυ Σ.Π. ως στρατιωτική μονάδα, δεν υπάρχει. 

- Νομικός ή άλλος τρόπος για την απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία, δεν υπάρχει. Για αυτό το τελευταίο, μιας και είναι διακαής και διαχρονικός μας πόθος, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Πρέπει η δημοτική μας αρχή να «εξαγοράσει» τον χώρο.

Αν η δημοτική αρχή και οι άλλοι «φορείς και παράγοντες» περιμένουν να εισακουστούν από το κράτος, τα ευχολόγια και οι παρακλήσεις για την μεταφορά, αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Το κράτος θα το σκεφτεί και ίσως, με τις κατάλληλες πιέσεις και να το αποφασίσει, μόνο αν υπάρξει σοβαρό ισοδύναμο (κατά το μοντέρνο λεγόμενο). Και το ισοδύναμο είναι, κατά την γνώμη μας, ο χώρος των ΚΕΥΑ.

 
 'Οταν γινόταν η προετοιμασία για τη μεταφορά του 6ου ΣΠ στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι...

Θα πρέπει η δημοτική αρχή, με την συμπαράσταση ίσως και της Περιφέρειας, να φτιάξει, να μετατρέψει, με δικά της έξοδα, τον χώρο των ΚΕΥΑ σε χώρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών (σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού Νόμου) και να τον «ανταλλάξει» με το 6o Σ.Π. Θα πρέπει επιπλέον οι πολιτικοί μας να φροντίσουν να γίνει εφικτή αυτή η ανταλλαγή. Μας το χρωστούν.

Μα αυτό, θα πει κάποιος, κοστίζει. Ναι, θα πούμε, ήρθε όμως η ώρα της πληρωμής (των επιλογών μας). Θα δαπανήσει η δημοτική αρχή κάποια χρήματα –ίσως πολλά-, θα ανοίξει όμως τον δρόμο για τα  αναμφισβήτητα οφέλη από την ενσωμάτωση του στρατοπέδου στην πόλη. Ας μην κάνουμε, βρε αδελφέ, άλλα στρόγγυλα στα σταυροδρόμια και παρκαρο-ποδηλατό-δρομους, προκειμένου να φύγει η φυλακή. Είναι επιτακτική ανάγκη οι λαθρομετανάστες (ή όπως αλλιώς και αν λέγονται) να μεταφερθούν αλλού, σε άλλο χώρο, μακριά από την πόλη.  

Για να δούμε τον «δήμαρχο των έργων», θα κάνει κάτι για να μη μείνει στην ιστορία ως ο δήμαρχος που επί των ημερών του ήρθαν οι λαθρομετανάστες στην Κόρινθο;

 

Οι Απέναντι

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails