21/1/13

Εμείς και εμείς και οι άλλοι από κείθε

                        Σαν κάτι τέτοιο ονειρεύεται ο Αλέκος για την Κόρινθο!

                                           Ο Άγιος Νικόλαος και το λιμάνι στο μέλλον
« Η Κόρινθος αλλάζει σε 2 χρόνια από τώρα θα είναι η ποιο σύγχρονη πόλη στην Ελλάδα, με ένα καινούργιο πρόσωπο που θα βλέπει θάλασσα με ποδηλατόδρομο στην υφιστάμενη παλιά γραμμή (τραίνου) από τον Ισθμό έως τον Άσσο και με φωτό-βολταϊκά για να έχει και φωτισμό το βράδυ. Θα πονέσετε λίγο πολιτικά αλλά τι να κάνουμε ένα βήμα μπροστά δυο πίσω δεν πάει άλλο »
Το παραπάνω κειμενάκι είναι σχόλιο σε άρθρο άλλου κορινθιακού μπλόγκ κολητού στην εξουσία. Το μεταφέρουμε αυτούσιο σαν απόλυτο δείγμα πολιτικών παρωπίδων και παλαιοκομματικής ονειροπλασίας από αυτές που με έργο και λόγο μας έφτασαν στην σημερινή κατάσταση.
Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε τον υπογράφοντα στην αρχή του χρόνου, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την λογική με την οποία κινούνται ακόμα και σήμερα μερικοί από τους συμπολίτες μας που κατά τύχη είναι «υποστηρικτές» του δημάρχου και του «έργου» του.
Εδώ ο κόσμος καίγεται από την ανέχεια και δεν του φτάνουν τα λεφτά του να πληρώσει τα συνεχόμενα χαράτσια και τις άλλες υποχρεώσεις και ο παραπάνω κύριος ονειρεύεται την Κόρινθο σαν μια άλλη πόλη. Μια πόλη μάλλον εκτός Ελλάδας και σίγουρα όχι το 2012-13 του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης. Δεν θα κάνουμε την αφελή ερώτηση, με τι μπικικίνια, βρε φίλε; Θα θυμίσουμε μόνο ένα παλιό τραγούδι που ξεκίναγε με την φράση : Όνειρα, Πουλιά μου διαβατάρικα …
Το πρόβλημα όμως λέμε πάλι, δεν είναι ο παραπάνω σχολιαστής και τα όνειρά του. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που λέει, δυστυχώς τα λένε και από την δημοτική αρχή. Και δεν λένε μόνο αυτά για την πόλη που θα βλέπει θάλασσα με ποδηλατόδρομους και φωτο-βολταϊκά. Λένε και άλλα. Πολλά άλλα. Επίσημα και ανεπίσημα. Με το στόμα των παρατρεχάμενων αλλά και αυτό του ίδιου του δήμαρχου.
Είναι πασιφανές, αν όχι αυταπόδεικτο, ότι ο δήμαρχος δεν έχει άλλο δρόμο, δεν ξέρει άλλο δρόμο, πέραν των «έργων»! Δεν έχει κοινωνική πολιτική, δεν ξέρει και δεν θέλει να ξέρει για κρίση και δημότες που υποφέρουν. Δεν ξέρει από οικονομία και δεν έχει οικονομική πολιτική. Δεν ξέρει και δεν θέλει να ξέρει από οργάνωση – διοίκηση και μάλιστα σε καιρό κρίσης. Δεν ξέρει και δεν έχει ακούσει  ότι η οργάνωση της κοινωνίας και του δήμου πρέπει να περάσει σε άλλη βάση, διαφορετική από αυτή μέσα στην οποία γαλουχήθηκε, ώστε να κάνει έργο ουσίας για το μέλλον αυτής της πόλης. Ο δήμαρχος για να μείνει ζωντανός το ’14 πρέπει να «κόψει κορδέλες», να μιλήσει στα πλήθη (ή σε κανένα άγαλμα, το ίδιο είναι), να φτιάσει κανένα ποδηλατόδρομο να ανεβαίνουμε την ανηφόρα στην Αγία Άννα.
Παλαιάς κοπής ο δημοτικός μας άρχοντας έχει στο μυαλό του το μυστρί, το πηλοφόρι το γιαπί, που λέει και ένα άλλο τραγούδι. Τον φτάνει η πλάκα που θα γράφει: Εθεμελιώθη επί δημαρχίας …τάδε. Η πλάκα της αιωνιότητας!
Και πλάκες θα μπουν όσο και αν αυτό «πονάει πολιτικά» !!! Που θα μπούν;
Μα,
- στο νέο λιμάνι. Λιμάνι τουριστικό με χιλιάδες τουρίστες και κότερα και γιότ αραγμένα στον Άγιο-Νικόλα. Τώρα αν έρθει και κανένα εμπορικό πλοίο, ε, δεν χάθηκε ο κόσμος με καμιά δεκαριά νταλίκες που θα ξεφορτώσουν! Το θέμα με το λιμάνι είναι ότι «έξυπνα» το αφήνει να το φτιάξει το κρατικό Λιμενικό ταμείο για να χώσει και μια εμπορική προβλήτα και … δεν βαριέσαι. Ευθύνη δεν θα έχουμε, απλά δεν εισακουστήκαμε…..Μέχρι νεωτέρας γιατί πολλά έχουν ακουστεί πρόσφατα για μάστερ πλαν, για παράδοση της ζώνης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο,αλλά άμα δεν το δούμε δεν το πιστεύουμε.Αλλιώς θα είχαμε πιστέψει και τον Άδωνι με τον Τατούλη.
 
- στη νέα Δημοτικά Αγορά. Με το χαρτί της κατεδάφισης στο χέρι, μπορεί πλέον να ονειρεύεται από ένα νέο μικρό-mall μέχρι ένα κουλτουροπολυχώρο όπως είπε και στην Κρουστοπανήγυρη. Και αν τα συμφέροντα και οι εχθροί της πόλης δεν συμφωνούν, τι θα κάνουν μπροστά στις μπουλντόζες, τίποτα!Μόνο καμμιά χύτρα ταχύτητας αλά "Πυρήνες της Φωτιάς" που είναι και επίκαιροι μπορούν να βάλουν.
 
- στο νέο κατακαίνουργιο Mall. Αν δεν γίνει αυτό της Σωληνουργείας το νέο Πολεοδομικό (ναι, αυτό το μυστικό) ξέρετε πόσους χώρους για mall έχει; Αν δεν γίνει εκεί κάπου αλλού θα γίνει. Το ότι θα γίνει στα πλαίσια της ανάπτυξης βεβαίως, βεβαίως, και δεν πα να λέτε ότι θέτε, θα γίνει.
 
- στον νέο Ξηριά. Καταπράσινο, με λουλούδια σε γλάστρες, και δέντρα σε βαρέλια. Και φυσικά χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων αφού το υπόγειο γκαράζ στα Περιβολάκια, πήγε καλιά του, προς το παρόν τουλάχιστον. Ο Ξηριάς δε, θα αποκτήσει και γεφύρι με τριήρη κόντρα στο κύμα στην θάλασσα. Ένταξει, όχι ακριβώς τριήρη, κάτι σαν .. τριήρη για να πηγαίνουμε με το ποδήλατο από Κύπρου προς Καλάμια και ανάποδα … χωρίς να το κουβαλάμε στην πλάτη. Κάτι είναι κι αυτό. Τώρα αν κάνει κοντά στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ ας είναι καλά το ΕΣΠΑ και ο Τατούλης. Μέχρι το ’14 δεν θα έχει ξεμπλοκάρει να ρίξουμε τα μπετά και να κόψουμε κορδέλα; Θάχει! Να μια πλάκα που θα μπει.Ο Ξηριάς δε της Γεωργίου Παπανδρέου θα έχει  το χαλασμένο γιοφύρι να μας θυμίζει τα παλιά, στους αιώνες των αιώνων.
 
- σε ένα νέο παραλιακό μέτωπο από την Νομαρχία μέχρι τουλάχιστον του Κανταρέ.
Με επεμβάσεις μικρής με κλίμακας αλλά ποιοτικές και χώρους ξεκούρασης για τους ποδηλάτες που θα ξεκινούν από τον Συνοικισμό και θα καταλήγουν, στο πήγαινε, στου Κανταρέ. Το έλα, δεν μας νοιάζει. Το ποδήλατο είναι πολύ καλή γυμναστική ιδίως όταν περνάς δίπλα από την ιστορία της πόλης σου με τα αγάλματα του Αλέξανδρου, του Διογένη και ίσως και κάποιου άλλου. Τόση ιστορία έχει η πόλη.
 
- Ένα νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, σταθμό στην ιστορία της πόλης. Χωρίς τοίχους βαγόνια, λαθρομετανάστες, σιδηροτροχιές και λοιπά παρανοϊκά. Πράσινο και πάλι πράσινο. Αναπλάσεις και κόντρα αναπλάσεις. Και δεν ξεχνάμε ούτε τον ποδηλατόδρομο ούτε τα φωτοβολταϊκά! Την γραμμή θα την τσιμεντώσουμε και μάλιστα γρήγορα. Να την κάνουμε γρήγορα για Βόχα με το ποδήλατο. Τώρα αν η Τρενοσέ την κάνει, ε, η διεκδίκηση παραμένει και βλέπουμε.
 
Θα σταματήσουμε εδώ όχι γιατί ξεχάσαμε πχ το Πανεπιστήμιο, την Στρατιωτική Λέσχη ή την Εθνικής Ανεξαρτησίας και τις συν αυτής παρόμοιες επεμβάσεις αλλά γιατί όσο και ελαφρά αν πάρουμε το θέμα η σοβαρότητα του είναι μεγάλη. Έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ποιότητα της ζωής μας και στην οικονομική μας πραγματικότητα. Και επειδή συναίσθηση της πραγματικότητας δεν υπάρχει, στην δημοτική αρχή και τους συν αυτή, μια ιλαροτραγική σκέψη, ότι μόνο ένας Επίτροπος και μάλιστα Γερμανός, εγκατεστημένος στο γραφείο του Αλέκου(!), θα μπορέσει να μας σώσει … είναι μια ανακούφιση !!!
 
Κατακαημένη Αράχω /// συγνώμη Κόρινθος!
 
Εμείς και εμείς κι άλλοι από κείθε
Οι Απέναντι
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails