24/6/13

Οι Δίολκοι:Είναι τρέλα αυτή η παρέα


 
 
Οι Δίολκοι είναι μια παρέα από νέες και νέους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που σαν νέοι, πάντα δυναμικοί και ασυμβίβαστοι, επιχειρούν την ρήξη με το παρελθόν στην πραγματικότητα της πόλης. Το πρωτόγνωρο αυτής της ρήξης είναι ότι γίνεται με παρέμβαση. Μια παρέμβαση που με τίτλο Φαντάσου την πόλη: Κόρινθος 2013, επιχείρησε να βάλει  στο προσκήνιο τη δική τους φωνή, τη δική τους φαντασία, τηνδική τους τελικά, πρόταση για την δική τους Κόρινθο, αυτή του μέλλοντος.

Θα παραβλέψουμε τα διάφορα  δρώμενα που αν και σκοπό –όπως είπαν- έχουν την κοινωνική συμμετοχή, δεν παύουν όμως παρά να αποτελούν φιοριτούρα - για μας- και θα μπούμε στην ουσία.

Οι Δίολκοι έκαναν δουλειά. Πολύ δουλειά. Μάζεψαν και έστησαν μια έκθεση στη δημοτική Αγορά με όλα τα σχέδια, τις προτάσεις και τις μελέτες, που αφορούν την πόλη και την γύρω περιοχή. Μάζεψαν δηλαδή όλο το υλικό που σχέση έχει με το πώς μπορεί να είναι η πόλη στο μέλλον. Πως φαντάζεται ο κάθε δημιουργός μελετητής την δική του παρέμβαση και το πως αυτή μπορεί να διαμορφώσει μια άλλη εικόνα, μια άλλη πραγματικότητα, για την πόλη.

Στην έκθεση, δίνεται για πρώτη φορά στον Κορίνθιο, η δυνατότητα να διαμορφώσει μια συνολική εικόνα. Να ¨εγκρίνει¨ ή να ¨απορρίψει¨ προτάσεις και να φτιάξει και ο ίδιος την δική του εικόνα, το δικό του όραμα για την πόλη που έρχεται, να αποκτήσει θέση υπέρ ή κατά σε κάθε σχεδιασμό.

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία που δεν θα είναι πλέον τυφλό έρμαιο στις ορέξεις των αποσπασματικών σχεδιασμών του κάθε ¨μελετητή φορέα¨.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι και οι φορείς (Δήμος – Περιφέρεια κλπ) συμμετέχουν -ή ¨αναγκάστηκαν¨ να συμμετέχουν λίγο για λόγους ¨πολιτικής¨- με τις δικές τους προτάσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα πλέον για τον σχεδιασμό της πόλης όπου ο καθένας  πλέον θα μπορεί να συμμετέχει. Δημιουργεί την δέσμευση μιας κοινής συμμετοχής στην υλοποίηση του οράματος. Ας μη ξεχνάμε ότι η πόλη ανήκει κυρίως στους νέους και οι Δίολκοι μας φέρνουν όλους απέναντι και στις δικές μας ευθύνες, μεγάλους και μικρούς.

Αυτό που δεν κατάφεραν χρόνια τώρα οι σύλλογοι των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων. Αυτό που δεν κατάφερε καμία δημοτική, νομαρχιακή – περιφερειακή αρχή, καμία συλλογικότητα, κανένας άρχοντας, το να φανταστούμε δηλαδή όλοι μαζίτην πόλη μας, μας το έδωσε αυτή η παρέα. Μπράβο τους!

Οι Απέναντι

ΥΓ1.: Να υποψιαστούμε ότι αυτή η παρέα θα μείνει ενωμένη και θα παρεμβαίνει πλέον με τα νέα στάνταρ που αυτή έθεσε, σε κάθε περίσταση; Να υποψιαστούμε ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή την πόλη;
ΥΓ2:Κρίμα που δεν είδαμε ούτε ακούσαμε  την δια δημοτικού  νόμου απαίτηση του κ.Σταυρέλη για το Κορινθιακό κιονόκρανο.Που θα μπορούσε να το βάλει άραγε  μέσα στις προτάσεις;
ΥΓ3: Κρίμα που  δεν είδαμε να συμμετέχουν οι  ψηφοθήρες της πόλης.Σιγά μην ασχοληθούν.
ΥΓ4: Κρίμα που η συμμετοχή στις συζητήσεις ήταν σχετικά μικρή- τα μπάνια λέτε;
ΥΓ5: Κρίμα που οι αιώνιοι γκρινιάρηδες (πως τίποτα δεν γίνεται στην πόλη) απείχαν
ΥΓ6:Επιτυχία που δεν μπόρεσε να ειπωθεί πως και αυτή ήταν μια εκδήλωση του δάκτυλου του ΣΥΡΙΖΑ
ΥΓ 7: Το μπουκέτο  χεριών χάρισμά σας λεβέντες και λεβέντισες από εμάς, σε ανάμνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails