6/9/13

Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορινθίων

                                              φωτό του www.ekorinthos.gr
Το μόνο σίγουρο για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι ότι δεν θα μοιάζει παρά σε ελάχιστα σημεία με το σημερινό. Το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας και τα δεδομένα που έχουν αλλάξει από τις εκλογές του ’10 μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου θα παρατηρηθούν φαινόμενα όπως αυτά της Βουλής του περσινού Ιουνίου, που οι δημοτικοί σύμβουλοι όπως και οι βουλευτές, δεν θα ξέρουν που ακριβώς να καθίσουν! Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά μαζί, δεξιά; Η υπερδεξιά, αριστερά ή δεξιά της κεντροδεξιάς; Η αριστερά, αριστερά ή δεξιά; Μαζί η χώρια από την κομμουνιστική αριστερά, αν βγεί. Και μέσα σε όλους και ο Αλέκος να ψάχνει και να ψάχνεται που ανήκει και που να κάτσει!

Την σκηνή αυτή δεν θα την χάσουμε με τίποτα, καλά να’μαστε!

 

Το μόνο που μπορεί να σώσει κάπως την κατάσταση είναι το εθιμοτυπικό όπου η δημοτική αρχή κάθεται δεξιά του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και η αντιπολίτευση στα αριστερά του. Δεξιά του προέδρου και αριστερά του λαού, των δημοτών.  Και αν μεν η δημοτική αρχή είναι αριστερή πάει … με το λαϊκό αίσθημα. Αν είναι όμως της συγκυβέρνησης δεξιοκεντροαριστερά;

Από την άλλη ό πρώην κεντροπασοκ Αλέκος και η πιθανή αντιπροσώπευση της υπερδεξιάς Χρυσής Αυγής; Εδώ το εθιμοτυπικό δεν λέει τίποτα! Θα γίνει μάχη.

 

Μάχη όμως θα γίνει και λίγο πριν, στην προεκλογική περίοδο. Μάχη θα γίνει μέχρι να σχηματιστούν οι σχηματισμοί. Μέχρι να χαρακτηριστούν (αυτοπροσδιοριστούν λέγεται κομψά) οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Μέχρι να ενταχθούν (μαντρωθούν λέγεται λαϊκά) οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μέχρι να καταγραφούν οι δυνάμεις και να μετρηθούν τα κουκιά.

Και μη σκεφτείτε ότι όλες αυτές οι μάχες θα γίνουν αναίμακτα. Θα πέσουν κορμιά. Θα βραχνιάσουν τα παπαγαλάκια. Θα τρελαθούν οι δημοσκοπήσεις και οι δημοσκόποι και τα υπογλώσσια θα έχουν μεγάλη ζήτηση στα φαρμακεία.

Γιατί, πέστε μας. Είναι δυνατόν η συγκυβέρνηση να μη θελήσει να κατεβάσει δικό της υποψήφιο; Είναι δυνατόν αυτός, αν είναι Πασοκ, να μην έλθει σε ευθεία ρήξη με τον φημολογούμενο δεξιό υποψήφιο κ. Νανόπουλο; Ή, είναι δυνατόν να προσπαθήσει να αλώσει η ΝΔ Δήμο και Περιφέρεια με δικούς της μόνο υποψήφιους; Και οι κκ Δέδες και Πατσογιάννης τι θα κάνουν, ως Πασοκ βεβαίως βεβαίως; Θα πάνε στον Αλέκο που δεν είναι Πασοκ, τέλος; Και ο Αλέκος θα τους πει ναι και θα τους στριμώξει μαζί με τους Φαρμάκη, Καμπούρη και Χασικίδη, όπως περίπου παλιά ή θα τους θάψει αβλεπτί.

 

Από την αριστερή πλευρά τώρα. Είναι ποτέ δυνατόν ο Συριζα να θελήσει να κατέβει με καθαρό συριζέϊκο ψηφοδέλτιο; Με ποιους; Με ποια στελέχη; Αυτά του 3,5%; Και οι άλλοι; Το 24%. Δεν θα εκπροσωπηθούν; Και το ΕΚΜ (ενιαίο κοινωνικό μέτωπο) πως θα δικαιολογηθεί; Με την Σβούρα τα Περιβολάκια, τους ποδηλάτες και τους οικολόγους του κ Σπινθάκη, που δεν ξέρουμε και αν θέλουν καν; Με την Κίνηση Πολιτών των κκ Κασίμη και Χριστάκη; Ίσως. Είναι μια λύση, αν και το πείραμα με την κα Δασκαλοπούλου δεν ήταν πετυχημένο. Οι σχέσεις Συριζα και Κίνησης έχουν σταδιακά περάσει σε αρνητικό πρόσημο θερμοκρασίας. Για να ξαναζεσταθεί το λάδι κάποια δακτυλάκια θα πρέπει να καούν στις δοκιμές.

Κίνηση και Συριζα θα πρέπει να σφαγούν πριν αγαπηθούν είναι όμως αναγκαίο κακό, ίσως,για κάτι καλό.


Ο Αλέκος με το κατάλοιπο του παρελθόντος. Έχει πίστη στον εαυτό του και στο έργο του. Έχει και το σύστημα Πνευματικού που τον ακολουθεί. Και εδώ όμως φαντάζεστε δεν θα πέσουν κορμιά. Λάθος. Είναι η τρίτη φορά που ο Αλέκος θα πρέπει να καλυβώσει τα στελέχη του. Τώρα τι υποσχέσεις είχε δώσει πριν και δεν τήρησε, τι υποσχέσεις θα δώσει για μετά για να τους κρατήσει, ποιους θα κρατήσει και ποιους όχι, τι χρώμα θα έχει η αναγκαία ανανέωση του ψηφοδελτίου του κλπ. Μάχη θα γίνει και εδώ.

 Αν δε ισχύσει το φημολογούμενο νέο εκλογικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα βρίσκονται σε ένα ψηφοδέλτιο και όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε ένα άλλο θα έχουμε πολλά να διηγούμαστε στα εγγόνια μας.Να ψηφίζεις αριστερό δήμαρχο και να σου βγαίνει δεξιός σύμβουλος.

Για τα επόμενα του 2014 πέντε χρόνια η σύνθεση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται ιδιαίτερα προβληματική και δύσκολη. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να υπάρξουν άνθρωποι στην επόμενη δημοτική πλειοψηφία (και μειοψηφία) που να θέσουν τον εαυτό τους πάνω από τις δυσκολίες και να προσπαθήσουν για το καλό της πόλης και του δήμου. 

Οι Απέναντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails