9/4/10

Savoir Vivre & Etiquette




Πασχαλινά Παραλειπόμενα


Ποιος σοβαρός Κορίνθιος δεν έμεινε άναυδος  παρακολουθώντας τον  δήμαρχο της πόλης Α.Πνευματικό να απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α.Σαμαρά και να του λέει « Κοίτα …»!

Ποιος σοβαρός Κορίνθιος δεν αισθάνθηκε αποτροπιασμό βλέποντας τον  Α.Πνευματικό να απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Α. Σαμαρά και να λέει: «Εγώ πιστεύω …, ξεκάθαρα …, έτσι;»!

Ποιος σοβαρός Κορίνθιος δεν αισθάνθηκε αποτροπιασμό βλέποντας τον  Α.Πνευματικό να απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά λέγοντας ότι με τις διαφορετικές προτάσεις περί Καλλικράτη έγινε ο Νομός «σαλάτα» (!)
Ο κ. Ραγκούσης τι να σκέφτηκε άραγε;

'Εχει καταλάβει  ο δήμαρχος ότι είναι (για λίγο καιρό ακόμα) δήμαρχος Κορίνθου και όχι νομάρχης ή βουλευτής, πολύ δε περισσότερο αρχηγός κόμματος;
Έχει καταλάβει ότι είναι δήμαρχος Κορίνθου και πρέπει να εκφράζει (δυστυχώς) τους Κορινθίους και όχι τα προσωπικά του πιστεύω που έτσι και αλλιώς δεν του ζητήθηκαν;
 Έχει καταλάβει ότι ο κ Σαμαράς ως εκ του θεσμικού του ρόλου είναι πολλά επίπεδα επάνω από τον δήμαρχο, άρα δεν είναι ισουψής του για να του απευθύνεται στον ενικό;
Κανόνες απλής συμπεριφοράς, που προφανώς δεν γνωρίζει ο δήμαρχος Κορίνθου, επιβάλλουν να μιλάμε σε ανώτερό μας στον πληθυντικό, όπως ακριβώς έκαναν και ο δήμαρχος Νεμέας και ο Νομάρχης κ. Ν. Ταγαράς. Ακόμα και όταν μας πνίγει το αντιστασιακό κατά των  διαφόρων συμφερόντων, δίκιο μας!
Για τον  Α.Πνευματικό όμως αυτά είναι άγνωστα πράγματα. Είναι όλα ίσωμα!

Άλλοι κανόνες καλής συμπεριφοράς λένε ότι όταν ένας, κάποιος, οποιοσδήποτε, μιλάει, δεν τον διακόπτουμε ποτέ ακόμα και όταν διαφωνούμε. Το δίδυμο Νεμέα-Κόρινθος απαξίωσε (τυχαία;) με αυτόν τον τρόπο και τον νομάρχη Κορινθίας! Ίσωμα και εδώ!
Λυπούμαστε ειλικρινά για τον κ. Νομάρχη που βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση αλλά τουλάχιστον απέδειξε ότι  έχει τρόπους ακούγοντας και μη διακόπτοντας.
Έχουμε χάσει πλέον κάθε ίχνος ευπρέπειας;
Γι' αυτό και ο κ.Σαμαράς, αφού ανέχθηκε για λίγο αυτό το «επίπεδο», γύρισε επιδεικτικά την πλάτη και έφυγε!!!
Δείτε τη σκηνή ΕΔΩ στο τέλος του βίντεο

Αιδώς Κορίνθιοι!

Το savoir vivre της εξουσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διεκπεραίωση της πολιτικής. Μια ολόκληρη τελετουργία είναι αναγκαία κάθε φορά, με την αρχή του προβαδίσματος σε πρώτο πλάνο,  αυτή που δηλώνει την ιεραρχία και την κοινωνική ευταξία.
'Ομως  η αυθάδεια δεν έχει τελειωμό στο δικό μας δήμο.
Χτες Πέμπτη  9/4/10 δημιουργήθηκε άλλο επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και του δημοσιογράφου Λ.Γιαννιδάκη.

Το καταγγέλλει ο ίδιος παρακάτω:


Ακόμα και αν υπήρχε κάποια αιτία για την συμπεριφορά του δημάρχου πιστεύουμε ότι  αυτή δεν προσήκει στο δήμαρχο της πόλης.
Επιβάλλεται να επιδεικνύει ανωτερώτητα και άριστη συμπεριφορά προς όλους.
 Η καλή συμπεριφορά -αυτή που δεν έχει ο δήμαρχος-, έχει δύο αιτίες:
Η μία είναι η καλλιέργεια. Οι άνθρωποι που έχουν  δουλέψει με τον εαυτό τους και έχουν κάνει μια πρόοδο, συνήθως έχουν  μια έμφυτη ευγένεια. . Αυτή την ευγένεια, την βλέπουμε κυρίως σε μεγαλύτερους ανθρώπους ή σε μορφωμένους ανθρώπους. Η άλλη  είναι η διδασκαλία. Άνθρωποι δηλαδή που είναι νεότεροι και ίσως όχι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα  θέματα κοινωνικών σχέσεων θέματα, είναι εντούτοις ευγενείς γιατί κάποιος έχει μπει στον κόπο να τους μάθει τρόπους. Σ’ αυτή την περίπτωση παρατηρούμε, ότι συχνά οι άνθρωποι που έχουν «καλή ανατροφή» ακόμα κι αν είναι αστόχαστοι από νεότητα ή χαρακτήρα, σπάνια φερόνται γαιδουρινά στους γύρω τους . Προφανώς ο κώδικας καλής συμπεριφοράς εφευρέθηκε για ένα λόγο. Για να μας προστατεύσει από το να πληγώσουμε ή να θυμώσουμε άλλους ανθρώπους είτε με την έμφυτη γαιδουριά μας είτε πετώντας τους κατάμουτρα αυτό που είναι η υποκειμενική μας αλήθεια. Διότι βέβαια η αλήθεια έχει πολλά πρόσωπα και σπάνια είναι μονοδιάστατη.
Δυστυχώς, όσο περνάνε τα χρόνια, οι 'Ελληνες και μέσα σε αυτούς οι Κορίνθιοι, αντί να εκπολιτιζόμαστε, γαιδουροποιούμαστε.
Χωρίς οράματα και ιδανικά αποδεχόμαστε πλέον ως φυσιολογικές, λόγω των κοινωνικών μεταβολών, όλες τις αθλιότητες συμπεριφοράς . Ποιος θα θεραπεύσει αυτόν τον λαό που δέχεται ακόμα και την κακή συμπεριφορά  αδιαμαρτύρητα;
Μην προτρέξετε να σχολιάσετε ότι βαλλόμεθα εναντίον του δημάρχου.
Οχι, δεν ανεχόμαστε αγένειες  από όπου και αν προέρχονται πολύ δεν περισσότερο από τον πρώτο πολίτη της πόλης.
Μη θέλοντας να γίνουμε οιωνοί κακών συνιστούμε σύνεση, αυτοσυγκράτηση και ευγένεια από όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς.

Οι Απέναντι

ΥΓ Έχουμε και κανά-δυό ερωτήσεις για την πρόβα του δεματοποιητή αλλά θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails