4/2/14

Πρωτοβουλία, γενόσημο της Κίνησης Πολιτών ;


Πολλά υπογλώσσια πρέπει να έχουν πάρει, οι της Κίνησης, για να φτάσουν στην «πρώτη» της Πρωτοβουλίας. Και το λέμε αυτό γιατί είναι όντως πολύ δύσκολο να συγκεράσει κανείς διαφορετικές πολιτικές απόψεις και ενεργά προσωπικά πολιτικά πρίσματα.

Και δεν είναι μόνο, το έντονα πολύχρωμο μωσαϊκό της Αριστεράς με τις αγεφύρωτες διαφορές. Δεν είναι τα πρόσωπα με την διαδρομή τους, τα προτερήματα και τα ελαττώματα τους. Δεν είναι η μικρή μας κοινωνία που μπορεί με άνεση να κάνει την τρίχα τριχιά. Δεν είναι ο ήλιος που τίποτα κρυφό δεν αφήνει. Είναι ότι για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει κοινός τόπος. Συγκολλητική ουσία UHU. Για να ευοδωθεί η Πρωτοβουλία και οι στόχοι της και να κεφαλαιοποιήσει στην πράξη το ρεύμα που προϋποθέτουν οι συμμετέχοντες, χρειάζονται κιλά UHU!

H Κίνηση από τότε που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό είχε εφεύρει ήδη, από πρίν, αυτή την συγκολλητική ουσία.  Tην αγάπη για τον τόπο.

Το έλεγε στο σλόγκαν της. Το έλεγαν οι άνθρωποι της, προσθέτοντας το «χωρίς αποκλεισμούς» και άλλα τινά περί ακομμάτιστου κλπ κλπ.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση για την Πρωτοβουλία τους θα πούμε ότι έχουν δίκιο όταν διαπιστώνουν ότι από το ’10 μέχρι σήμερα έχουν έλθει τα πάνω κάτω. Έχουν δίκιο όταν λένε ότι «η κρισιμότητα των καιρών δεν επιτρέπει άλλη χαμένη ευκαιρία». Έχουν δίκιο όταν διαπιστώνουν ότι ένα συνυπεύθυνο, ήδη χρεωκοπημένο, σύστημα τοπικής εξουσίας πρέπει να φύγει με «δυναμική απόφαση της κοινωνίας των πολιτών για να μη ζήσουμε και πάλι την επανάληψη του ιδίου σεναρίου».

Το θέμα δεν είναι εκεί, γιατί προφανώς κανείς μα κανείς, δεν διαφωνεί με τις διαπιστώσεις.

Το θέμα είναι όλοι αυτοί, Κίνηση – Αριστερά – πρόσωπα και πολίτες, θα μπορέσουν να συνυπάρξουν σε ένα εγχείρημα που προαπαιτεί (όπως γράφαμε και παλαιότερα) ανοιχτό μυαλό και πολυδιάστατες υπερβάσεις.

Θα βρεθεί η συγκολλητική τους UHU ώστε να συναποφασίσουν και να συμπορευτούν συγκροτημένα με στόχο και όραμα;

Τόσο τα περί ανατροπής και προοπτικής, όσο και τα συγκινητικά περί μοναδικής ελπίδας για το τόπο, θα το πούμε καθαρά, δεν φτάνουν.

Η σκληρή πολιτική πραγματικότητα αλλά και η αναγκαιότητα των στιγμών, θα λέγαμε εμείς, δεν επιτρέπουν ιδεολογικοπολιτικές ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς.

Οι ευθύνες της Κίνησης Πολιτών και των άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν είναι μεγάλες.

Θα μπορέσει η Κίνηση να προσγειώσει τους υπόλοιπους στα όρια και την πραγματικότητα των προβλημάτων του δήμου όπου έχει και την εμπειρία;

Θα μπορέσει η Αριστερά να διαχειριστεί με αποφασιστικότητα τα εσωτερικά της προβλήματα, να δαμάσει την πολυφωνία και την χρήση του αριστερόμετρου;

Θα «χωρέσουν» τα –όποια- πρόσωπα στον ίδιο χώρο, χωρίς παλινδρομήσεις;

Εμείς θα λέγαμε, βρείτε πρώτα κύριοι τον στόχο που σας ενώνει.

 

Στόχο που να αφορά τον Δήμο, τον δημότη, το καθημερινό σας γείτονα. Βάλτε τον μπροστά και πάνω από κάθε πολιτική και προσωπική σας ιδεοληψία και επιδίωξη. Βρείτε νέα πρόσωπα με καθαρά χέρια να δουλέψουν μαζί σας  και ελάτε να μιλήσετε στην κοινωνία των δημοτών με απλές προσγειωμένες κουβέντες και επιχειρήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση η Πρωτοβουλία, ως γενόσημο της Κίνησης, δύσκολά θα έχει την απαιτούμενη ισχύ για τις σοβαρές πληγές που αφήνει πίσω της η δημοτική αρχή του Αλέκου Πνευματικού και των συν αυτόν.

Αυτό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν μετά από την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους ως πιθανό σχήμα για τις επόμενες εκλογές είναι ότι κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των πολιτικών τάσεων. Στην εκδήλωση τους παρευρέθηκαν άτομα από πολλούς διαφορετικούς χώρους που μπόρεσε να προσελκύσει η Κίνηση Πολιτών. Η Κίνηση Πολιτών έχει το δικό της κοινό και προφανώς την εμπειρία να μιλήσει και πολιτικά και αυτοδιοικητικά. Το ερώτημά μας είναι αν θα βρει τη δύναμη και την υπομονή παράλληλα να συνομιλήσει με ανθρώπους που μιλούν άλλη γλώσσα, ενίοτε κεντρικά κομματική, ενίοτε διασπαστική και να πάρει το μέγα σωληνάριο συγκόλλησης απαιτώντας συναίνεση, σύγκλιση και φυγή προς τα εμπρός.

Αυτό το λέμε γιατί στην «πιάτσα» κυκλοφορούν διάφορα για μια ενδεχόμενη καπήλευση του όλου εγχειρήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατά τη γνώμη μας επιχειρεί να καταγράψει τη συμμετοχή των μελών του στο εγχείρημα ως επίτευγμά του.

Κατά τη γνώμη μας πάλι –έχοντας παρακολουθήσει και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν-
η νέα παράταξη θα πρέπει να ξεφύγει από την αντί-μνημονιακή κωδικοποίηση  των πάντων και να αρθρώσει λόγο αυτό-διοικητικό πρωτίστως που θα είναι παράλληλα βαθιά πολιτικός αλλά όχι κομματικός και συγκρουσιακός προς πάσα κατεύθυνση.Κακά τα ψέμματα, το περιβάλλον της Κίνησης Πολιτών, οι ψηφοφόροι της του 14,5%  και οι εκπρόσωποί της στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα με την άκρατη πολιτικοποίηση του αυτοδιοικητικού λόγου που εμείς διαπιστώσαμε ακούγοντας την πολιτική εισήγηση από την κ.Θελερίτη που- είτε το θέλουμε είτε όχι- εκπροσωπεί και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική του επιτροπή.

Εμείς, εδώ θα‘μαστε, απέναντι.

Οι Απέναντι  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails