21/3/14

Χωρίς καμία έκπληξη


    Φωτογραφία από το πρώτο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας με τον υποψήφιο δήμαρχο κ.Π.Ψιλογιαννόπουλο  της σε πρώτο πλάνο.



 Εκπλαγήκαμε; Δεν εκπλαγήκαμε όταν διαβάσαμε την ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για απόσυρση της από τις εκλογές ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ και εμμέσως πλην σαφώς από την Πρωτοβουλία.
«Πολλά υπογλώσσια πρέπει να έχουν πάρει οι της Κίνησης για να φτάσουν στην πρώτη της Πρωτοβουλίας», γράφαμε σε ΕΔΩ προηγούμενο σημείωμα μας. Και το γράφαμε γιατί χωριό που φαινότανε, από την συγκέντρωση στο Λαϊς, κολαούζο δεν θέλει. Ήταν θέμα ολίγων ημερών για να το δούμε.
Το είχαμε προσέξει από εκείνη την πρώτη εμφάνιση. Η Κίνηση ήταν μέσα στην αίθουσα και ο Σύριζα απέξω. Η ΔΗΜΑΡ άφαντη όπως και «οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», παράγοντες και φορείς κατά την κα Θελερίτη.
Κόσμοι παράλληλοι ανόμοιοι που παρά τις πρόσκαιρες διαθέσεις ήταν σχεδόν σίγουρο ότι δεν επρόκειτο να συναντηθούν πουθενά.

Το τι συνέβη και το γενόσημο Πρωτοβουλία ήταν τόσο επισφαλές που ανάγκασε την Κίνηση να ανακοινώσει την απόσυρση της από τις εκλογές, δεν το ξέρουμε.
Αυτό που ξέρουμε και το γράψαμε είναι ότι η προσπάθεια ήταν πολύ δύσκολή και οι πιθανότητες επιτυχίας πολύ λίγες.

Ήταν νομίζουμε, κοντόφθαλμο και στα όρια της πολιτικής αφέλειας η προσπάθεια της Κίνησης να βάλει νερό στο κρασί της και να προσπαθήσει να αρθρώσει κοινό λόγο με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως με τον Σύριζα. Και οι δύο χώροι μιλούν άλλη γλώσσα. Ο ένας αυτοδιοικητικό, ο άλλος πολιτικό. Και οι δύο χώροι έχουν άλλους στόχους. Ο ένας τοπικό, ό άλλος της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ήταν ποτέ δυνατόν να γίνουν τόσο μεγάλες υπερβάσεις και από τους δύο χώρους ώστε να αρθρωθεί κοινός λόγος και να καθοριστεί κοινός στόχος;   

Η Κίνηση έβαλε σε προβληματισμό και μάλιστα έντονο όλους όσους την πίστεψαν και την ψήφισαν στις περασμένες εκλογές με την μετάλλαξη της θεώρησης και στάσης της, όσο και αν αυτή ήταν δικαιολογημένη από την κρίση και τις επιπτώσεις της. Και  είναι κοντόφθαλμο να πιστεύεις ότι μπορείς να βασιστείς σε μια πρόσκαιρη συμμαχία ανόμοιων συμμάχων για ένα τόσο σοβαρό στόχο όσο η δημοτική αρχή. Οι διαφορές ήταν μεγάλες απαρχής και κάποια στιγμή θα έβγαιναν.

Η πρόκληση της «ενωμένης» Πρωτοβουλίας ήταν και παρέμεινε δυστυχώς μόνο ευχής έργο.

Από την στιγμή που η τοπική, της Κορίνθου τουλάχιστον, αυτοδιοίκηση είναι για τον Σύριζα, στόχος (κεντρικής) πολιτικής ανάγκης και η γραμμή απέχει από αυτή του κ. Τσίπρα και για τις δημοτικές και για τις περιφερειακές εκλογές (βλ. περίπτωση Βουδούρη), προς τι το καμουφλάζ πίσω από τάχατες αυτοδιοικητικές Πρωτοβουλίες;

Ναι, είναι πολιτικό κόμμα. Ναι, είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ναι ,θέλουν να καταγράψουν δυνάμεις. Είναι όμως εκτός τοπικών προβλημάτων και χωρίς την συναίσθηση της ανάγκης για υπερβάσεις. Πολύπαθη αριστερά, πολύπαθη πόλη.
Η πόλη και ο δήμος όμως, είναι οι άνθρωποι της. Δεν είναι οι αριθμοί και τα TV χρώματα στο χάρτη, το βράδυ των εκλογών.

Ήταν νομοτελειακός πιστεύουμε ο διαχωρισμός της Κίνησης και των άλλων δυνάμεων και προσωπικοτήτων από το μονόπατο βήμα της Πρωτοβουλίας. Και αυτό έγινε.
Το τοπίο σε αυτή την πολιτική γωνιά ξεκαθάρισε.

Στη «Γενική Συνέλευση-Ολομέλεια» της περασμένης Κυριακής  το θέαμα ήταν μάλλον θλιβερό από άποψη συμμετοχών. Η Κίνηση της πρώτης συνάντησης του Φλεβάρη ήταν απούσα  απ’ ότι είδαμε και το υπόλοιπο της Πρωτοβουλίας δεν μπόρεσε να πείσει να μαζευτεί ο κόσμος.


Αυτά που δεν τόλμησε  να πει η  επίσημη Κίνηση, τα ξεφούρνισε η ΔΗΜΑΡ  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ  πράγμα που εξηγεί γιατί η Κίνηση είναι επίσημα εκτός Πρωτοβουλίας, ένα κομμάτι της εντός  σύμφωνα με τη σύνθεση της  Συντονιστικής Επιτροπής   ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΕΔΩ  και το υπόλοιπο μάλλον δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει. Η ΔΗΜΑΡ μας έδωσε πολλές πληροφορίες για το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο συγκεντρώσεις και τους «πολιτικούς δρόμους» (!)που ακολουθήθηκαν.

Τώρα πως θα γίνει η ΑΝΑΤΡΟΠΗ, δεν ξέρουμε να σας πούμε. Ίσως με ανατρεπόμενο όχημα…
Λέμε απλά κρίμα διπλό για το δήμο …που χάνει μια ευκαιρία για καλύτερες μέρες.


Οι Απέναντι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails